Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Κι άλλη ματωμένη Παρασκευή στη Συρία

ΦΩΤΟ REUTERS

Μέρα δεν περνάει χωρίς το θάνατο διαδηλωτών στη Συρία, με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ να κλείνει τα αυτιά στις συνέχεις εκκλήσεις για σεβασμό των πολιτών.

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Συρία καθώς χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές βγήκαν ξανά στους δρόμους πολλών μεγάλων πόλεων, σε όλη τη χώρα, διαμαρτυρόμενοι για την καταστολή των κινητοποιήσεών τους από το καθεστώς.

Οι ακτιβιστές οργάνωσαν τις μαζικές κινητοποιήσεις υπό το σύνθημα “Δεν θα γονατίσουμε” για να επισημάνουν ότι οι κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης έχουν ως στόχο να προασπιστούν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των Σύρων.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Χομς και άλλος ένας στη Χάμα όπου οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, σύμφωνα με τους ακτιβιστές. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, έκανε λόγο για πέντε νεκρούς στα προάστια Σάκμπα και Ντούμα της Δαμασκού. Θύματα αναφέρθηκαν επίσης στην περιοχή Ντέιρ αλ-Ζορ και στις πόλεις Χαλέπι και Ιντλίμπ, στα βόρεια της χώρας.

Στην Ντέιρ αλ Ζορ, οι αρχές ασφαλείας χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά κατά πιστών που έβγαιναν μετά το τέλος της προσευχής της Παρασκευή από το κεντρικό τέμενος της πόλης.

“Άνδρες της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών πυροβόλησαν με αυτόματα όπλα AK-47 εναντίον του τεμένους και χτύπησαν την κεντρική μονάδα του κλιματισμού, η οποία πήρε φωτιά “, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Υπολογίζεται ότι 1.750 πολίτες και 406 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη των κινητοποιήσεων, στα μέσα Μαρτίου. Οι αρχές έχουν συλλάβει δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τον ποιητή Άμπντελ Ραχμάν Άμαρ, ο οποίος συνελήφθη στη θέση του καταζητούμενου γιου του. Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι ο Άμαρ κρατείται όμηρος ώστε να εξαναγκαστεί ο γιος του να παραδοθεί.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, με επιστολή του, προειδοποίησε τον Άσαντ να μην περιμένει μέχρι να είναι πολύ αργά για να κάνει μεταρρυθμίσεις.

Στο πλαίσιο της πίεσης που ασκεί η Τουρκία στη γειτονική της Συρία, η επιστολή επιδόθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου όταν επισκέφθηκε τη Δαμασκό την Τρίτη και είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Άσαντ.

“Δεν θέλω να κοιτάξετε μια μέρα πίσω και να διαπιστώσετε μετανιωμένος ότι αυτά που κάνατε ήταν πολύ λίγα και πολύ αργά”, υπογράμμιζε στην επιστολή ο Γκιουλ, σύμφωνα με το Ανατολή, προσθέτοντας ότι ο τουρκικός λαός θλίβεται για την αιματοχυσία στη Συρία.

“Αν ηγηθείτε τις αλλαγής αντί να παρασύρεστε από τους ανέμους της αλλαγής, θα αποκτήσετε μια ιστορική θέση”, έγραψε ο Γκιουλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Ποτάμι” το αίμα στη Συρία, άλλοι έξι νεκροί σήμερα

Τα είπαν για τη Συρία Ομπάμα-Ερντογάν

Δε σταματούν οι διαδηλώσεις ούτε και οι θάνατοι στη Συρία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε