Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Κιμ Γιονγκ Ιλ: Ένας δυνάστης bon viveur

Λάτρης του ωραίου φύλλου και πότης. Άνθρωπος σκληρός, που κατηγορήθηκε για δολοφονίες και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γεννήθηκε Γιούρι Ιρσένοβιτς Κιμ (σύμφωνα με τα σοβιετικά αρχεία) στις 15 Φεβρουαρίου του 1941 στο μικρό χωριό Βιατσκ, ένα στρατόπεδο κοντά στο Καμπαρόφσκ της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1994 κληρονόμησε από τον πατέρα του την εξουσία της Βόρειας Κορέας, αλλά ποτέ δεν ανακηρύχτηκε επίσημα πρόεδρός της.
Με τον πατέρα του σε βρεφική ηλικία
Με τον πατέρα και τη μητέρα του
Οι πληροφορίες για τη ζωή του ήταν αυστηρά ελεγχόμενες, αλλά ήταν γνωστό ότι είχε προβλήματα υγείας από το 2008, όταν υπέστη εγκεφαλικό. Από τότε, άνοιξε και η συζήτηση για το ποιος θα τον διαδεχόταν. Εκείνος επέλεξε τον τρίτο και πιο αγαπημένο του γιο, Κιμ Γιονγκ-Ουν.
Τρεις γενιές στην εξουσία

Ο πατέρας του, “Μέγας Ηγέτης” και “Αιώνιος Πρόεδρος” Κιμ Ιλ-Σουνγκ, επίσης πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Στις τάξεις του λαού της Βόρειας Κορέας ήταν… γνωστός ως «Πολυαγαπημένος Ηγέτης».

Πάνω απ’ όλα, ήταν λάτρης των γυναικών και πότης, σύμφωνα με ανθρώπους του στενού του κύκλου που αργότερα εγκατέλειψαν τη χώρα. Φλέρταρε Ρωσίδες χορεύτριες και είχε συγκεντρώσει στην προσωπική του κάβα με κρασιά περισσότερα από 10.000 μπουκάλια τα οποία κατανάλωνε μαζί με τεράστιες ποσότητες από αστακούς και κονιάκ.
Ο Κιμ με τον πατέρα και προκάτοχό του
Ήταν παντρεμένος με την Κιμ Γιουνγκ Σουκ και έχει μια κόρη, την Κιμ Σουλ Σονγκ που γεννήθηκε το 1974. Είχε και ένα γιο από άλλη γυναίκα, τον Κιμ Γιονγκ Ναμ, γεννημένο το 1971. Με την Κο Γιουνγκ Χι απέκτησε έναν ακόμα γιο, τον Κιμ Γιονγκ Τσουλ, στις 25 Σεπτεμβρίου του 1981.

Η απομόνωση, η διακωμώδηση και τα εγκλήματα
Στη διάρκεια των 17 χρόνων της εξουσίας του, ο Κιμ Γιονγκ- Ιλ οδήγησε τη χώρα του στην απομόνωση και στο κατώφλι της οικονομικής καταστροφής. Ηγήθηκε ενός από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο, προκαλώντας διεθνώς έντονη ανησυχία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, βρήκε στον Κιμ και τον Αχμαντινετζάντ (πρόεδρο του Ιράν) τα δυο πρόσωπα του «άξονα του κακού». Ο Μπους τον είχε επίσης χαρακτηρίσει ηγέτη «τυραννικής στρατιωτικής βάσης».
Με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Ρο Μου Χουν
Με τον Κινέζο πρόεδρο, Χου Ζιντάο
Ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ χαρακτηρίστηκε εγκληματικός εγκέφαλος φονικών επιθέσεων, ήταν κωμικός ως οικοδεσπότης (διακωμωδήθηκε από ταινίες του Χόλιγουντ) και έγινε διάσημος για την περίεργη κόμμωσή του και τα παπούτσια-πλατφόρμες.

Οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας υποστηρίζουν ότι ο Κιμ διέταξε τη βομβιστική επίθεση της Ρανγκούν το 1983, με στόχο τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Τσουν Ντου-χουάν που επισκεπτόταν τη Βιρμανία. Από την επίθεση εκείνη σκοτώθηκαν 17 ανώτατοι Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι.
Κατηγορήθηκε και για την κατάρριψη ενός αεροσκάφους της Korean Air το 1987 που προκάλεσε τον θάνατο 115 ανθρώπων.
Με τον Μπιλ Κλιντον
Και τη Μαντλίν Ολμπράιτ
Θεωρείται ύποπτος ότι είχε σχεδιάσει την απαγωγή Ιαπώνων ζητώντας λύτρα, ότι έκανε εμπόριο ναρκωτικών μέσω των πρεσβειών της Βόρειας Κορέας και ότι είχε μετατρέψει τη χώρα σε μεγάλο παραγωγό πλαστών νομισμάτων.

Διέθετε μία σειρά από τίτλους στη Βόρεια Κορέα, εκτός από εκείνου του προέδρου. Ο πατέρας του Κιμ Ιλ-Σουνγκ είχε λάβει μετά θάνατον τον τίτλο του ισόβιου προέδρου, ενώ ανάμεσα στους πιο σημαντικούς τίτλους που κατείχε ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ ήταν εκείνοι του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Άμυνας–του πραγματικού κέντρου εξουσίας της χώρας–και του Ανώτατου Διοικητή του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού.

Έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος ηγέτης της Βόρειας Κορέας που συναντήθηκε με Νοτιοκορεάτη ομόλογό του. Συνέβη τον Ιούνιο του 2000, με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ να συναντά τον Κιμ Ντάε Γιουνγκ σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι σχέσεις των δυο κρατών της κορεατικής χερσονήσου. Οι προσπάθειες, βέβαια, έπεσαν στο κενό…

Μια έκρηξη στις 22 Απριλίου του 2004 στο σιδηροδρομικό σταθμό Ριονγκτσού, όπου σκοτώθηκαν 3.000 άνθρωποι, χαρακτηρίστηκε από το Κόμμα αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Κιμ. Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο αφού από το συγκεκριμένο σταθμό είχε περάσει το τρένο που μετέφερε τον Κιμ στην Πιονγιάνγκ μετά από μια επίσκεψη στην Κινα.
Με τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο διάδοχος
Ο νεότερος και πιο αγαπημένος του γιο επιλέχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 να διαδεχτεί τον πατέρα του και να κληρονομήσει την εξουσία, όπως έκανε και ο πατέρας του.

Το KCNA χαρακτήρισε τον Κιμ Γιονγκ Ουν «μεγάλο διάδοχο του επαναστατικού σκοπού του ‘Τζούχε’ και διαπρεπή ηγέτη του κόμματός μας, του στρατού και του λαού», στην πρώτη αναφορά στο πρόσωπο του νεότερου γιου του Κιμ.
Με τον γιο και διάδοχό του
Το κομμουνιστικό καθεστώς κάλεσε τον βορειοκορεατικό λαό να στηρίξει και να παραμείνει πιστός στον Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Το “Τζούχε” είναι η πολιτική ιδεολογία της αυτάρκειας της Βόρειας Κορέας.

Για τον διάδοχό του ελάχιστες πληροφορίες είναι γνωστές, γιατί η συζήτηση σχετικά με την οικογένεια του Κιμ Γιονγκ-Ιλ θεωρείται ταμπού στη Βόρεια Κορέα.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαν να έχασαν έναν δικό τους άνθρωπο – Κορέα, ένα έθνος σε πένθος

Πέθανε ο ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιογκ-Ιλ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε