Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κίνα: 300.000 τα θύματα ετησίως λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι έλεγχοι της ρύπανσης που πραγματοποιούνταν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου του 2008 θα μπορούσαν να μειώσουν σχεδόν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου…

των πνευμόνων στους κάτοικους του Πεκίνου, αν τα μέτρα αυτά διατηρούνταν, επισημαίνει σήμερα αμερικανική μελέτη.

Αυτό θα σήμαινε σχεδόν 10.000 κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα λιγότερα, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας αυτής. Το Πεκίνο, μια πόλη 22 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι από τις μεγαλύτερες της χώρας που καταγράφει σε τακτική βάση, επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εξαιτίας κυρίως της καύσης άνθρακα σε ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια, της βιομάζας και το καυσαέριο από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία.

Ο αριθμός των αυτοκινήτων εξακολουθεί να αυξάνεται κατά 13% ετησίως στο Πεκίνο, διευκρινίζουν οι συντάκτες της έκθεσης του πολιτειακού πανεπιστημίου του Όρεγκον, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Environmental Health Perspectives (Προοπτικές Περιβαλλοντικής Υγείας).

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη χημική σύνθεση και την καρκινογόνο επίπτωση μιας σειράς πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (ΠΑΥ) από την καύση του άνθρακα, του ξύλου και της βενζίνης σε μια μηχανή αυτοκινήτου. Οι ΠΑΥ, τα πιο γνωστά ρυπογόνα στοιχεία, μειώνονται στις ΗΠΑ μετά τους αντιρρυπαντικούς ελέγχους και την υιοθέτηση πιο καθαρών μορφών παραγωγής της ενέργειας.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μείζον πρόβλημα στην Κίνα, καθώς οι δαπάνες στον τομέα της υγείας που έχουν σχέση με τη ρύπανση μπορεί να αντιπροσωπεύουν έως το 3,8% του ΑΕΠ, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα. “Αυτό συνιστά χωρίς καμιά αμφιβολία μια ανησυχία για την υγεία που αξίζει της προσοχής στην Κίνα της κυβέρνησης και του κόσμου”, υπογραμμίζει ο Γιουλίνγκ Ζιά ερευνητής του πανεπιστημίου του Ορεγκον και συντάκτης της μελέτης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 300.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Κίνα από καρδιακές νόσους και καρκίνο των πνευμόνων που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση κυρίως λόγω της παρουσίας των ΠΑΥ.

Οι συντάκτες της μελέτης καθόρισαν ότι τα σημερινά επίπεδα των ΠΑΥ στο Πεκίνο θα ευθύνονται για 21.200 κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα στη διάρκεια μιας ζωής και ότι ο αριθμός αυτός θα μειωνόταν στα 11.400 κρούσματα αν συνεχίζονταν σε σταθερή βάση έλεγχοι για τη ρύπανση, όμοιοι με αυτούς που διενεργούνταν κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε