Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Κίνα: Φτιάχνει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο του κόσμου – Μήπως θέλει και τον ΟΣΕ;

Κίνα: Φτιάχνει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο του κόσμου – Μήπως θέλει και τον ΟΣΕ;

Το 2020 στο δίκτυο των 120.000 χιλιομέτρων τα 50.000 θα είναι με τρένα υψηλής ταχύτητας!

Στόχος είναι  η επέκταση του δικτύου σε όλη την Ασία και η ένωσή της έως το 2025 µε την Ευρώπη,  ώστε να ενισχυθεί η οικονοµία της αλλά και η επιρροή της στον κόσµο.

‘Οταν σε µερικούς µήνες αρχίσει η λειτουργία της σιδηροδροµικής γραµµής υψηλής ταχύτητας Πεκίνο – Σαγκάη, η οποία θα καλύπτει τα 1.318 χιλιόµετρα που χωρίζουν τις δύο µεγάλες πόλεις της Κίνας σε τέσσερις ώρες ένα ταξίδι που, σήµερα, χρειάζεται 10 ώρες, η µεγάλη αυτή χώρα της Ασίας θα έχει κάνει ένα γιγαντιαίο βήµα για να µετατραπεί σε µία από τις σηµαντικότερες δυνάµεις στον κόσµο στις µεταφορές µε γρήγορα τρένα. 

Τα σχέδια της αναβάθµισης των υποδοµών, ιδιαίτερα στα τρένα υψηλής ταχύτητας, αφορούν και την ενίσχυση της επιρροής της Κίνας στην Ασία, µε την επέκταση τόσο των εµπορικών σχέσεων όσο και τη διάδοση της κινεζικής κουλτούρας. 

Η Κίνα φέτος θα γίνει η δεύτερη µεγαλύτερη οικονοµία στην κόσµο και σκοπεύει να φέρει την επανάσταση στη µεταφορά ανθρώπων και εµπορευµάτων όχι µόνο µέσα στα σύνορά της αλλά και έξω από αυτά.

Το 2008, µε την ευκαιρία των Ολυµπιακών Αγώνων, η Κίνα εγκαινίασε την πρώτη γραµµή υψηλής ταχύτητας µεγάλης απόστασης που καλύπτει σε 30 λεπτά τα 117 χιλιόµετρα που χωρίζουν το Πεκίνο από το λιµάνι Τιανζίν. 

«’Εκτοτε άρχισαν άλλες δύο γραµµές: Γουάνα – Γκουανγκζού (1.068 χλµ.) και Ξιαν – Ζενγκζού (505 χλµ.). Το 2020 το συνολικό σιδηροδροµικό δίκτυο θα φθάσει τα 120.000 χλµ., εκ των οποίων 50.000 χλµ. υψηλής ταχύτητας.

 Ευκολα αναρωτιέται λοιπόν κανείς: Μήπως στο πλαίσιο της προσέγγισης με την Ευρώπη θέλει η Κίνα να χρησιμοποιήσει και το δίκτυο του ΟΣΕ;

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε