Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Κίνα και ΗΠΑ συμφώνησαν για “καθαρή” ενέργεια

Ο κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο και ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρκα Ομπάμα μετά τις συνομιλίες τους στο Πεκίνο ΦΩΤΟ REUTERS

 

Άρχισαν το πρωί οι συνομιλίες μεταξύ του Μπάρακ Ομπάμα και Χου Ζιντάο στο Πεκίνο.

 

Ο Κινέζος πρόεδρος υποδέχτηκε τον Ομπάμα με μια λαμπρή τελετή στο Μέγαρο του Λαού, στην πλατεία Τιενανμέν.
“Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψή σας, επιτρέψτε μου να σας ευχηθώ καλή διαμονή στην Κίνα” είπε ο Χου Ζιντάο στον Αμερικανό πρόεδρο, προσθέτοντας: “Εργαστήκατε πολύ για τις σινοαμερικανικές σχέσεις”.
Ο Ομπάμα, ο οποίος συνοδευόταν από την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, επανέλαβε την πρόθεσή του να συνεργαστεί με το Πεκίνο. “Πιστεύουμε ότι ο ισχυρός διάλογος είναι σημαντικός όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά επίσης για τον υπόλοιπο κόσμο”.
 
Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται θέματα όπως οι κλιματικές αλλαγές, το εμπόριο, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.
 
Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο δήλωσε μετά τις συνομιλίες ότι Κίνα και ΗΠΑ πρέπει να απορρίψουν τον προστατευτισμό και να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να επιλύσουν τις διαφορές τους στον τομέα του εμπορίου.
 
“Οι δυο χώρες μας πρέπει να αντισταθούν στον προστατευτισμό και να τον απορρίψουν”, είπε ο Χου, υπογραμμίζοντας ότι Πεκίνο και Ουάσινγκτον επανέλαβαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται “για να λύσουν με τον κατάλληλο τρόπο τις εμπορικές και οικονομικές διαφορές τους”.
 
Ο πρόεδρος της Κίνας, συμφώνησε με τον Μπαράκ Ομπάμα, ότι οι δύο χώρες τους θα πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της “καθαρής” ενέργειας και τις αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών.
 
Οι συνομιλίες των δύο ηγετών για το θέμα αυτό γίνονται λιγότερο από ένα μήνα πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, στόχος της οποίας είναι να οριστεί ένα νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της υπερθέμανσης του πλανήτη. Οι ΗΠΑ και η Κίνα μαζί ευθύνονται για το 40% των παγκόσμιων εκπομπών καυσαερίων για αυτό η στήριξή τους είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη συμφωνίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε