Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Κίνα: Μεροκάματο θανάτου για 28 ανθρακωρύχους

Τουλάχιστον 28 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν σε δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο στη βορειοδυτική Κίνα, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Οι ανθρακωρύχοι εργάζονταν σε στοά του ορυχείου Σιαονάνγκου στην πόλη Χάντσενγκ, στην επαρχία Σαάνσι, όταν υπόγειο καλώδιο προκάλεσε φωτιά το Σάββατο το βράδι, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα επικαλούμενο τις τοπικές αρχές. Οι σοροί πέντε εργαζόμενων ανασύρθηκαν το πρωί σήμερα Κυριακή, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το δυστύχημα σημειώθηκε 10 ημέρες αφότου έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην επαρχία Χουνάν στοίχισε τη ζωή 8 εργαζομένων. Ενώ τον Ιούνιο, 49 εργαζόμενοι είχαν χάσει τη ζωή τους στην ίδια επαρχία. Το Νέα Κίνα δεν μετέδωσε λεπτομέρειες για το τι προκάλεσε την πυρκαγιά. Διεξάγεται έρευνα, ενώ οι αρχές διέταξαν να γίνουν έλεγχοι σε όλα τα ορυχεία στην επαρχία.

Η τεράστια βιομηχανία άνθρακα της Κίνας είναι ιδιαίτερα θανάσιμη για τους εργαζόμενους σ’ αυτά, λόγω της χαλαρής επιβολής των μέτρων εργασιακής ασφαλείας, της διαφθοράς και της αναποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών.

Κατά επίσημα στοιχεία, 2.631 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους σε δυστυχήματα σε ορυχεία το 2009. Ανεξάρτητα συνδικάτα λένε ότι ο πραγματικός αριθμός πιθανώς είναι πολύ υψηλότερος και ότι πολλά δυστυχήματα συγκαλύπτονται.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε