Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

“Κινδυνεύει από τσουνάμι όλος ο νότιος Ινδικός Ωκεανός”

“Κινδυνεύει από τσουνάμι όλος ο νότιος Ινδικός Ωκεανός”

“Τα κύματα θα φτάσουν τα 10 μέτρα και θα πλημμυρίσουν πολλές περιοχές” λέει στο Newsit ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης.

Μετά τον σεισμό μεγέθους 8,7 βαθμών της κλιμακας ρίχτερ που έγινε στην Ινδονησία εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι σε 7 χώρες και πιο συγκεκριμένα στην Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, την Ινδία, την Αυστραλία, τις Σεϋχέλλες, την Σομαλία, το Ομάν και την Νότια Αφρική.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης ήδη έχουν ενημερώσει τους κατοίκους στην ακτή Ανταμάν να εγκαταλείψουν την περιοχή υπό τον φόβο επερχόμενου τσουναμι. Η περιοχή είναι η ίδια που είχε πληγεί το 2004.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι της Ινδίας ανακοίνωσε ότι κύματα ύψους έξι μέτρων αναμένονται σε τμήματα της ανατολικής ακτής της χώρας, ενώ μικρότερα κύματα αναμένονται στα απομακρυσμένα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ.

Οπως δήλωσε στο Newsit ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κώστας Συνολάκης “είχαμε έναν μεγάλο σεισμό μεγέθους 8,7 εως 8,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, δεν ξέρουμε ακόμη το ακριβές μέγεθος. Ο σεισμός είναι σε εστιακό βάθος λιγότερο από 30 χιλιόμετρα που σημαίνει οτι θα έχει τσουνάμι.

Οι περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο ειναι η βόρειος Σουμάτρα, το Πανγκ Ατσε και από την άλλη πλευρά του ινδικού ωκεανού το τσουνάμι μπορει να φτάσει στις Μαλδίβες, στη Ριγιουανιόν ακόμη και στη Μαδαγασκάρη. Εξαρτάται από το ποια είναι η κατεύθυνση του ρήγματος, ακόμη δεν ξέρουμε. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις δε θα ειναι τόσο μεγάλο όσο το 2004 αλλά θα επηρρεάσει πάρα πολλούς ανθρώπους. Ηδη υπάρχουν εκκενώσεις στην Ινδία και απ΄ότι κατάλαβα στη Σρι Λάνκα αλλά θα προχωρήσει μέχρι και τις ακτές της Αφρικής. Είναι νωρίς ακόμη αλλά θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

Τηρουμένων των αναλογιών, αν και ειναι νωρίς για να ξέρουμε τον μηχανισμό του σεισμού, αν όμως ειναι αυτό που φαίνεται τώρα τότε τα κύματα θα φτάσουν σε ύψος και τα 10 μέτρα. Στο Πανγκ Ατσε που είχε πληγεί και το 2004 και ζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, θα υπάρξει πρόβλημα. Ελπίζω να ειναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι αυτή τη φορά και σίγουρα θα είναι αλλά δυστυχώς τα πρώτα στοιχεία που βλέπω μιλάνε για αρκετά μεγάλες πλημμύρες” είπε τέλος ο καθηγητής κύριος Συνολάκης.

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο καθηγητής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η στιγμή του σεισμού των 8,7 Ρίχτερ – Οι πρώτες εικόνες – 7 χώρες εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι

Οι δέκα πιο ισχυροί σεισμοί που συγκλόνισαν τον πλανήτη – 9,5 Ρίχτερ ο πιο ισχυρός!

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε