Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Kινδυνεύουν όλα τα θαλάσσια οικοσυστήματα…

Kινδυνεύουν όλα  τα θαλάσσια οικοσυστήματα…

Η κλιματική αλλαγή κάνει τους ωκεανούς πιο όξινους…

Μια νέα μελέτη από το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών των ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι η «χημεία» των ωκεανών μεταβάλλεται με ραγδαίους ρυθμούς, από ότι γινόταν πριν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, αιτία είναι η απορρόφηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα από τους ωκεανούς, που έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται πιο όξινοι.

Το διοξείδιο του άνθρακα και οι βιομηχανικοί ρύποι απασχολούν χρόνια την επιστημονική κοινότητα, καθώς ευθύνονται για την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη .

Οι ωκεανοί απορροφούν ένα σημαντικό μέρος του CO2 που εκλύεται στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο όξινοι και να δηλητηριάζονται τα οικοσυστήματα τους.

Από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης το 18ο αιώνα, το pH των ωκεανών συνεχώς μειώνεται. Όταν ξεκίνησε βρισκόταν στις 8,2 μονάδες και συνέχισε να μειώνεται μέχρι και σήμερα.

Μέχρι το τέλος του αιώνα αναμένεται νέα μείωση της τάξης από 0,2 έως 0,3 μονάδες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων.

Όσο συνεχίζουν οι ωκεανοί να γίνονται πιο όξινοι, οι επιστήμονες εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στους κοραλλιογενούς υφάλους, στα ψάρια και γενικότερα στη θαλάσσια ζωή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε