Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Κινητικότητα στο Μεσανατολικό – Λίγες οι ελπίδες όμως..

Κινητικότητα στο Μεσανατολικό – Λίγες οι ελπίδες όμως..

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι περιμένει ν’ αρχίσουν σε δυο εβδομάδες οι απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο πρωθυπουργός δεν εξήγησε ωστόσο πού βασίζει τις προσδοκίες του αυτές, αλλά στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τόνισε ότι οι συνομιλίες που είχε τις τελευταίες εβδομάδες δημιούργησαν ένα ευνοϊκό κλίμα για την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.

Το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι άρχισαν έμμεσες συνομιλίες την άνοιξη με τη μεσολάβηση του αμερικανού απεσταλμένου Τζορτζ Μίτσελ. Ο Νετανιάχου πιέζει για απευθείας συνομιλίες, όπως και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες εάν δεν υπάρξουν εγγυήσεις από την πλευρά του Ισραήλ για πάγωμα κάθε εποικιστικής δραστηριότητας, αλλά και για τα σύνορα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Εν τω μεταξύ, ο κορυφαίος παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι παρουσίασαν στον αμερικανό απεσταλμένο Τζορτζ Μίτσελ ένα λεπτομερές ειρηνευτικό σχέδιο για να το υποβάλει στο Ισραήλ.

Ο Ερεκάτ τόνισε σήμερα στο ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού ότι το σχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε ως “την καλύτερη μέχρι σήμερα πρόταση” των Παλαιστινίων, καλύπτει ακανθώδη θέματα όπως η Ιερουσαλήμ, τα σύνορα και το θέμα των παλαιστινίων προσφύγων.

Ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής πρόσθεσε ότι το σχέδιο αυτό παρουσιάσθηκε στον Μίτσελ πριν από δυο μήνες και πλέον και ότι ακόμα η παλαιστινιακή πλευρά δεν έχει λάβει απάντηση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε