Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κιργιστάν: Νέα επεισόδια με 37 νεκρούς

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η πόλη Ος, μετά από βίαια επεισόδια με πρωταγωνιστές χιλιάδες νεαρούς. 37 οι νεκροί, 500 οι τραυματίες.

 

37 είναι οι νεκροί και περισσότεροι από 500 οι τραυματίες από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν τη νύχτα στην πόλη Ος του νοτίου Κιργιστάν, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στο Μπισκέκ.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή μερικοί από τους τραυματίες έχουν δεχθεί πυροβολισμούς.
 
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η πόλη Ος από τις αρχές του Κιργιστάν και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία, μετά τα βίαια επεισόδια στα οποία πρωταγωνίστησαν ομάδες εκατοντάδων νεαρών που έσπασαν βιτρίνες, λεηλάτησαν καταστήματα και πυρπόλησαν αυτοκίνητα.

Σπίτια και αίθουσες τσαγιού πυρπολήθηκαν, συνεχώς ακούγονται πυροβολισμοί. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του Reuters μαίνονται συγκρούσεις ανάμεσα σε Κιργίζιους και Ουζμπέκους και πολλοί άνθρωποι στήνουν οδοφράγματα.

 
Το νότιο Κιργιστάν, όπου βρίσκεται η πόλη Ος, θεωρείται προπύργιο του Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, που ανετράπη τον Απρίλιο από την προεδρία της κεντροασιατικής αυτής χώρας, γεγονός που είχε προκαλέσει τις ανησυχίες της Ρωσίας, της Κίνας και των ΗΠΑ.
 
Στις 13 Μαϊου, υποστηρικτές του Μπακίγεφ είχαν καταλάβει για λίγες ώρες κυβερνητικά κτήρια, σε πόλεις του νοτίου Κιργιστάν.
 
Η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν, υπό τη Ρόζα Οτουνμπάγεβα, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη Ος και άλλες τρεις γειτονικές περιοχές, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με αφορμή τα βίαια επεισόδια που έγιναν το τελευταίο 24ωρο.
 
“Η Ρόζα Οτουνμπάγεβα ανακοίνωσε ότι η προσωρινή κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις που διαθέτει και είναι βέβαιη ότι θα εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Φαρίντ Νιγιάζοφ.
 
Ο Νιγιάζοφ πρόσθεσε ότι μεταξύ 1000 και 3000 νεαρών ενεπλάκησαν στα βίαια επεισόδια. Οι αρχές έστειλαν στην πόλη στρατιώτες και θωρακισμένα οχήματα για να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Με απόφαση της μεταβατικής κυβέρνησης απαγορεύθηκε η κυκλοφορία στη διάρκεια της νύχτας.
 
“Περισσότερα από 500 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο το βράδυ φέροντας τραύματα από μαχαιριές. Ίσως ένα άτομο να υπέκυψε”, δήλωσε ένας γιατρός στο νοσοκομείο του Ος.
 
Η πόλη Ος βρίσκεται σε μία πολύ ευαίσθητη περιοχή του Κιργιστάν. Πρόκειται για μία πόλη 200.000 κατοίκων που βρίσκεται στην εύφορη πεδιάδα Φεργκάνα, όπου συναντώνται τα σύνορα του Κιργιστάν με το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη έκανε έκκληση για ηρεμία. Το ίδιο έκαναν Ρωσία και ΗΠΑ που διαθέτουν στρατιωτικές βάσεις στο Κιργιστάν.  Έκκληση για ηρεμία και διάλογο στο Κιργιστάν απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν . «Ο κ. Μπαν κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η περαιτέρω απώλεια ζωών», ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του γγ των Ηνωμένων Εθνών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε