Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Κιργιστάν: Προηγείται το φιλο-ρωσικό κόμμα στα exit polls

Το πολιτικό κόμμα Ar-Namy του φίλο-ρώσου πρώην πρωθυπουργού Φελίξ Κουλόφ προηγείται με 22,1% των άλλων κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Κιργιστάν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων exit polls.

Η ψηφοφορία διεξήχθη χωρίς εθνικιστική βία. Η προσωρινή πρόεδρος της χώρας, Ρόζα Οτουνμπάγιεβα, υπογράμμισε ότι το Κιργιστάν είναι η πρώτη χώρα της Κεντρικής Ασίας που θα επιλέξει την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση δημοκρατικά. “Είναι μια ιστορική μέρα”, δήλωσε η πρόεδρος από το Μπισκέκ, την πρωτεύουσα του Κιργιστάν.

Οι εκλογές διεξήχθησαν έξι μήνες μετά το ξέσπασμα των βίαιων επεισοδίων που είχαν ως συνέπεια την απομάκρυνση του πρώην προέδρου, Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ, από την εξουσία και τις βίαιες συγκρούσεις Κιργίζιων και Ουζμπέκων που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 2.000 ανθρώπους.

Περίπου 2,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες, για την ανάδειξη των 120 μελών του κοινοβουλίου, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται αργά το βράδυ και τα οριστικά αύριο. Ειδικοί εκτιμούν ότι από τις εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς στην εκλογική αναμέτρηση μετείχαν πολλά πολιτικά κόμματα και οι ψήφοι διαμοιράζονται.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε