Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Κιργιστάν: Στο δικαστήριο θέλουν τον έκπτωτο πρόεδρο για τα επεισόδια

η επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης του Κιργιστάν. ΦΩΤΟ REUTERS
η επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης του Κιργιστάν. ΦΩΤΟ REUTERS

 Την παραπομπή σε δίκη του έκπτωτου προέδρου της χώρας για τα αιματηρά επεισόδια ζήτησε η επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης. Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την μεταβατική κυβέρνηση.

 

Ανώτατος αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τη μεταβατική κυβέρνηση στο Κιργιστάν, μία εβδομάδα αφότου οι βίαιες διαδηλώσεις ανάγκασαν τον πρόεδρο Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα.
 
“Είμαι αισιόδοξος για τα βήματα που η μεταβατική κυβέρνηση ήδη κάνει…οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μπλέικ.
Ο Μπλέικ είναι ο πιο υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται το Κιργιστάν από τότε που σημειώθηκαν οι αιματηρές διαδηλώσεις, στις 7 Απριλίου.
 
Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης του Κιργιστάν ζήτησε σήμερα την παραπομπή του Μπακίγεφ σε δίκη για το ρόλο του στα αιματηρά επεισόδια.
“Πρέπει να δικαστεί”, είπε η Ρόζα Ουτουνμπάγεβα. “Αν πέσει στα χέρια μας ο Μπακίγεφ, τότε θα δικαστεί. Είχε ήδη την ευκαιρία να φύγει”, είπε η Ουτουνμπάγεβα στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση που είχε με τον αμερικανό απεσταλμένο.
 
Ο έκπτωτος πρόεδρος της Κιργιζίας Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ, άφησε να εννοηθεί ότι θα εγκαταλείψει τη χώρα αν η μεταβατική κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε την εξουσία μετά από τα αιματηρά επεισόδια της περασμένης εβδομάδας, εγγυηθεί για την ασφάλεια του ιδίου και της οικογένειάς του.
 
“Δεν κάθομαι στην πολυθρόνα μου και δεν έχω πει ότι δεν θα παραιτηθώ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες”, είπε ο Μπακίγιεφ στους δημοσιογράφους από το χωριό όπου βρίσκεται. “Αυτό που είπα είναι ότι αν το θέμα της προσωπικής μου ασφάλειας και της ασφάλειας της οικογενείας μου επιλυθεί…και αν υπάρξει σταθερότητα στο Κιργιστάν, τότε είμαι έτοιμος να εξετάσω το ζήτημα”, είπε. “Το να υποστηρίζουμε ότι ο πρόεδρος του Κιργιστάν δεν θα παραιτηθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και ότι δεν θα φύγει από τη χώρα δεν είναι ο σωστός τρόπος να τίθεται το ερώτημα”, συμπλήρωσε.
 
Το Κιργιστάν βρίσκεται στα όρια του εμφυλίου πολέμου και απειλεί να γίνει ένα “δεύτερο Αφγανιστάν”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
 
“Όπως το αντιλαμβάνομαι το Κιργιστάν βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου πολέμου” είπε ο Μεντβέντεφ μιλώντας στο κοινό ενός think-tank στην Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι ο έκπτωτος πρόεδρος Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ πρέπει να παραιτηθεί και επισήμως.
 
“Ορισμένες πολιτικές προσωπικότητες πρέπει να λαμβάνουν υπεύθυνες αποφάσεις” τόνισε ο ρώσος πρόεδρος.
 
 Η Ρωσία πρόκειται να χορηγήσει συνολικά 50 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές και δάνεια στο Κιργιστάν, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Κουντρίν. Το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ θα χορηγηθεί ως δωρεά και το υπόλοιπο με τη μορφή πίστωσης με προνομιακούς όρους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε