Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Κήρυξε… πόλεμο στα ελλείμματα ο Ομπάμα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Να επιτεθούν στα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού κάλεσε τους Αμερικανούς πολιτικούς ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε στο όνομα των ερχόμενων γενεών θα πρέπει η κυβέρνησή του αλλά και η επόμενη να «επιτεθούν» στα τεράστια ελλείμματα δομικής υποστάσεως στον κρατικό προϋπολογισμό. Οι δηλώσεις Ομπάμα έγιναν επ’ ευκαιρίας της πρώτης σύγκλησης της μικτής επιτροπής, της Βουλής των Αντιπροσώπων και Γερουσίας για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού.

«Είναι ασφαλώς ευχερέστερο να ξοδεύεις ένα δολάριο, παρά να το αποταμιεύεις, όμως η ώρα της αλήθειας έχει πλησιάσει», επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος, που ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής να «περάσουν από κόσκινο», όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες δαπάνες. «Όλα στο φως», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προεδρικού οικονομικού επιτελείου, στον τρέχοντα προϋπολογισμό, που καλύπτει τα έξοδα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, φέτος, οι δαπάνες διακυβέρνησης θα φθάσουν τα 1.555 δισ. δολάρια, από 1.415 δισ. δολάρια στον προηγούμενο προϋπολογισμό.

Ο κυβερνητικός στόχος που τίθεται τώρα αναφορικά με τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι το «πρωτογενές» κρατικό έλλειμμα να μην υπερβεί φέτος περίπου το 4%, περίπου 11 τρισ. δολάρια είναι, ωστόσο, το «σωρευτικό» έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας Μπεν Μπερνάνκι, προέτρεψε την κυβέρνηση Ομπάμα να εξοικονομεί, επειδή με τους παρόντες ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, το κρατικό έλλειμμα θ’ αργήσει, πολύ, να τιθασευτεί. Όσο για τους φόρους, αυτοί θα πρέπει να συλλέγονται αποτελεσματικά, με διαφάνεια αλλά και με δικαιοσύνη, είπε και έκρινε ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να βελτιωθεί και μάλιστα άμεσα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε