Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Κήρυξε το τέλος του πολέμου στο Ιρακ ο Ομπάμα

Κήρυξε το τέλος του πολέμου στο Ιρακ ο Ομπάμα
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους Αμερικανούς να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους για το Ιράκ, υπογραμμίζοντας κατά την ανακοίνωση της λήξης της μάχιμης αποστολής των ΗΠΑ, πως «πατριώτες» υπάρχουν τόσο στις τάξεις των υποστηρικτών, όσο και των αντιπάλων του πολέμου.

«Η μεγαλοσύνη της δημοκρατίας είναι θεμελιωμένη στην ικανότητά μας να ξεπερνούμε τις διαφορές μας», δήλωσε ο Ομπάμα, τονίζοντας πως νωρίτερα εντός της ημέρας είχε τηλεφωνήσει στον προκάτοχό του Τζορτζ Μπους, ο οποίος είχε ενορχηστρώσει την επέμβαση στο Ιράκ το 2003.
 
«Είναι γνωστόν τοις πάσιν, πως εκείνος και εγώ είχαμε διαφωνήσει όσον αφορά τον πόλεμο, από το ξεκίνημά του», τόνισε ο πρόεδρος: «Μολαταύτα κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει για την υποστήριξη του προέδρου Μπους στα στρατεύματά τους, ούτε για την φιλοπατρία του, ούτε και για την προσήλωσή του στην ασφάλειά του».
 
«Υπάρχουν πατριώτες που υποστηρίζουν τον πόλεμο και πατριώτες που είναι αντίθετοι», πρόσθεσε.
 
Την στιγμή που ο Ομπάμα καλεί τους Αμερικανούς να «γυρίσουν σελίδα» σε ένα θέμα που έχει διχάσει βαθιά την κοινωνία της χώρας, η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση στο Κογκρέσο είχε υπενθυμίσει πως ο νυν πρόεδρος το 2007 είχε επικρίνει την απόφαση για αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, η οποία είχε στεφθεί από επιτυχία.
 
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενθάρρυνε την ιρακινή πολιτική τάξη να σχηματίσει «τάχιστα» μία κυβέρνηση. «Απόψε παροτρύνω τους ιρακινούς υπευθύνους να κάνουν τάχιστα προόδους ώστε να σχηματισθεί κυβέρνηση», η οποία θα εκπροσωπεί όλους τους Ιρακινούς, τόνισε ο Ομπάμα.
 
Ο ίδιος τόνισε επίσης πως «μόλις η κυβέρνηση αναλάβει καθήκοντα θα έχει αναμφίβολα έναν ισχυρό σύμμαχο: τις ΗΠΑ».
 
“Η μάχιμη αποστολή μας έλαβε τέλος, αλλά όχι και η προσήλωσή μας στο μέλλον του Ιράκ», τόνισε ο Ομπάμα, ο οποίος απηύθυνε το μήνυμά του από το επιβλητικό Οβάλ Γραφείο, για δεύτερη φορά αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε