Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Κλείνει εργοστάσια και διώχνει 3.500 εργαζόμενους η Nokia

Οι θέσεις θα καταργηθούν κυρίως όταν θα κλείσει ένα εργοστάσιο της εταιρίας στη Ρουμανία.

Η Nokia, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, εκτιμά ότι 2.200 εργαζόμενοι θα επηρεαστούν από το κλείσιμο του εργοστασίου στην Κλουζ στα τέλη της χρονιάς. Η απόφαση εντάσσεται στη στρατηγική της εταιρίας η παραγωγή των συσκευών της να γίνεται πιο κοντά στις κύριες αγορές της, στην Ασία.

Οι υπόλοιπες 1.300 θέσεις που καταργούνται ανήκουν στο εμπορικό και σε άλλα τμήματα και αφορούν εργαζόμενους στη Γερμανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην έδρα της, τη Φινλανδία.

Η εταιρία πρόκειται επίσης να επανεξετάσει τη συνέχιση ή μη της λειτουργίας των εργοστασίων της στις πόλεις Σάλο (Φινλανδία), Κόμαρομ, (Ουγγαρία), και Ρεϊνόσα (Μεξικό).

Η φινλανδική εταιρία προσπαθεί να ανακτήσει την άλλοτε κυρίαρχη θέση της στην αγορά των κινητών τηλεφώνων και νωρίτερα φέτος έκανε συμφωνία συνεργασίας με την εταιρία-γίγαντα του λογισμικού Microsoft για να χρησιμοποιεί τα Windows στις συσκευές της. Πρόκειται να αποσύρει το δικό της λειτουργικό σύστημα, το Symbian, το ποσοστό αγοράς του οποίου έχει μειωθεί.

Την ίδια στιγμή, η αεροπορική εταιρία Finnair ανακοίνωσε ότι πρόκειται να καταργήσει 155 θέσεις εργασίας στο πλαίσιο ενός προγράμματος με στόχο να μειωθούν τα λειτουργικά της κόστη κατά 140 εκατομμύρια ευρώ ως το 2014.

Η Finnair απασχολεί 8.000 εργαζόμενους και οι θέσεις που θα καταργηθούν εντοπίζονται στο οικονομικό τμήμα, το τμήμα διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, μάρκετινγκ και πληροφορικής.

Το δεύτερο τρίμηνο η Finnair απέδωσε τις προ φόρων ζημίες ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ που κατέγραψε στα μέτρα μείωσης του κόστους της που ήδη εφαρμόζει αλλά δεν έχει ολοκληρώσει, στην αύξηση της τιμής της κηροζίνης και στις κρίσεις στην Ιαπωνία και στην Μέση Ανατολή.

Η αεροπορική εταιρία έχει αρχίσει να εφαρμόζει εδώ και εννιά μήνες ένα πρόγραμμα μείωσης του κόστους της με την ανάθεση λειτουργιών της σε εξωτερικούς υπεργολάβους και με την μείωση των θέσεων εργασίας της, ελπίζοντας ότι θα επιστρέψει στην κερδοφορία το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε