Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Κλείνει σχολεία και πρεσβείες σε 20 μουσουλμανικές χώρες την Παρασκευή η Γαλλία – Δημοσιεύτηκαν οι καρικατούρες του Μωάμεθ στο περιοδικό Charlie Hebdo

Κλείνει σχολεία και πρεσβείες σε 20 μουσουλμανικές χώρες την Παρασκευή η Γαλλία – Δημοσιεύτηκαν οι καρικατούρες του Μωάμεθ στο περιοδικό Charlie Hebdo

– «Έπεσε» το site του σατιρικού περιοδικού μόλις δημοσιεύτηκαν τα σκίτσα
– Πακιστανοί χάκερ ανέλαβαν την ευθύνη
– Χαμός σε Facebook και Twitter από βίαια σχόλια
– Ανάρπαστο το περιοδικό, εξαφανίστηκε από τα περίπτερα
– Απαγορεύτηκε διαδήλωση κατά της ταινίας για τον Μωάμεθ στο Παρίσι
– Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στις πρεσβείες της Γαλλίας
– ΔΕΙΤΕ τα αμφιλεγόμενα σκίτσα

Δεν είναι η πρώτη φορά που το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo προκαλεί. Το είχε ξανακάνει τον Νοέμβριο του 2011, όταν μάλιστα είχε κυκλοφορήσει ειδική έκδοση, την Charia Ηebdo και αρχισυντάκτη τον… Μωάμεθ! Τότε, τα γραφεία του πυρπολήθηκαν και η ιστοσελίδα έγινε στόχος πειρατείας, ενώ ο εκδότης της είναι έκτοτε υπό αστυνομική προστασία.
Ο σκιτσογράφος του περιοδικό Charb (ΦΩΤΟ REUTERS)
Τώρα, σε μια περίεργη διεθνή συγκυρία καθώς ο αραβικός «κόσμος» βράζει κατά της Δύσης μετά την ταινία που προσβάλει τον προφήτη Μωάμεθ, το Charlie Hebdo αποφάσισε να δημοσιεύσει κι άλλες καρικατούρες του Μωάμεθ. Τον δείχνει γυμνό, να κοροϊδεύει την ταινία σαν να κάνει απονομή Όσκαρ, μεταξύ άλλων. Φυσικά, το περιοδικό έγινε ανάρπαστο σε χρόνο… dt!

Μόλις το περιοδικό κυκλοφόρησε σήμανε… συναγερμός, η ιστοσελίδα του περιοδικού «έπεσε» άγνωστο. Το Charlie Hebdo ανακοίνωσε ότι η ιστοσελίδα έγινε στόχος πειρατείας λίγα λεπτά αφού κυκλοφόρησε στα περίπτερα. Πακιστανοί χάκερ μέσω twitter υποστήριξαν ότι ευθύνονται για την επίθεση.

Στις σελίδες του Charlie Hebdo στο Facebook και το Twitter γίνεται… πανηγύρι, με θετικά και αρνητικά σχόλια. Εννοείται πως πολλά από αυτά είναι εξαιρετικά βίαια.

Για να μη ζήσει ό,τι οι ΗΠΑ στη Βεγγάζη (όταν στην επίθεση κατά της εκεί πρεσβευτικής κατοικίας έχασαν τη ζωή τους τέσσερις Αμερικανοί μεταξύ των οποίων και ο πρέσβης στη Λιβύη Κρις Στίβενς) η Γαλλία έχει ήδη δώσει εντολή να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις πρεσβείες της στον κόσμο.

Αποφασίστηκε επίσης την Παρασκευή, ημέρα της μεγάλης προσευχής των μουσουλμάνων, να κλείσουν οι πρεσβείες, τα προξενεία και τα γαλλικά σχολεία σε 20 μουσουλμανικές χώρες. Οι λόγοι είναι… προληπτικοί!

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε στο France Info ανήσυχος και κατηγόρησε το περιοδικό πως «ρίχνει λάδι στη φωτιά». Μια άποψη με την οποία φαίνεται να διαφωνεί ο προϊστάμενός του, Ζαν Μαρκ Ερο που τόνισε πως κατανοεί ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να προσβληθούν…αλλά «ζούμε σε ένα κοσμικό και δημοκρατικό κράτος. Εκείνοι των οποίων η ευαισθησία έχει πληγωθεί, μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη».

Πάντως, νωρίτερα, ο Γάλλος πρωθυπουργός έβαλε στην άκρη τα περί… δημοκρατικού κράτους και αποφάσισε να απαγορεύσει διαδήλωση στο Παρίσι εναντίον της ταινίας «Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων».

“Δεν υπάρχει λόγος να αφήσουμε να προκληθούν στη χώρα μας συγκρούσεις που δεν αφορούν τη Γαλλία”, είπε χαρακτηριστικά ο Ερό. “Δεν θα ανεχτούμε τις ακραίες ενέργειες…”, είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός και εξήρε το “πνεύμα υπευθυνότητας και μετριοπάθειας” των υπευθύνων του μουσουλμανικού πολιτισμού.

Στην ιστοσελίδα του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, οι Γάλλοι ταξιδιώτες καλούνται να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή επαγρύπνηση, με δεδομένες τις ταραχές στον μουσουλμανικό κόσμο.
Αστυνομία έξω από τα γραφεία του περιοδιού στο Παρίσι (ΦΩΤΟ REUTERS)
Το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Γάλλους πολίτες να αποφεύγουν κάθε δημόσια συγκέντρωση, δρόμους όπου παραδοσιακά πραγματοποιούνται διαδηλώσεις και τους χώρους γύρω από κτίρια υψηλής επικινδυνότητας (όπως δυτικές διπλωματικές αποστολές, τόπους θρησκευτικής λατρείας).

Στο Πακιστάν, οι Γάλλοι πολίτες έλαβαν στα κινητά τους το μήνυμα: “Ιδιαίτερες απειλές για τη γαλλική κοινότητα και τα γαλλικά συμφέροντα έπειτα από δημοσίευση σήμερα σκίτσων από το Charlie Hebdo. Αυξημένη επαγρύπνηση”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ομπάμα προς Μουσουλμάνους: προστατεύστε τους Αμερικανούς

Τα τελευταία λεπτά της ζωής του Αμερικανού πρέσβη σε video

Διάταγμα θανάτου για τους συντελεστές της ταινίας με τον Μωάμεθ

Γυναίκα καμικάζι σκόρπισε το θάνατο στην Καμπούλ – Επίθεση «απάντηση» στην ταινία που προσέβαλε τον Μωάμεθ!

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις των μουσουλμάνων για την αμερικανική ταινία

Αυτός είναι ο δημιουργός της ταινίας που ξεσήκωσε όλο τον Αραβικό κόσμο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε