Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

«Κλείστε επιτέλους το στόμα σας κα Μέρκελ!»

«Η Άγκελα Μέρκελ πρέπει να μάθει ότι οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει μερικές φορές να κλείνουν το στόμα τους». Τα νέα πυρά έρχονται από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος…

Αν κάτι έχει καταφέρει όλο αυτό το διάστημα η Άγκελα Μέρκελ είναι να κάνει τους πάντες έξω φρενών. Η Ευρώπη «βράζει» εναντίον της και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος την κάλεσε να μάθει «να κλείνει καμιά φορά το στόμα της»!

Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει προκαλέσει με τις δηλώσεις της τις πρόσφατες χρηματοοικονομικές αναταραχές στην ευρωζώνη, την κατηγόρησε ο Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν. «Δεν είναι πάντα εύκολο να βρίσκεις κάποιον υπεύθυνο σε μία τέτοια κρίση αλλά αυτό που είναι σαφές, όπως το κρύσταλλο, είναι ότι η Άγκελα Μέρκελ πρέπει να μάθει ότι οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει μερικές φορές να κλείνουν το στόμα τους», ανέφερε ο Δανός πρόεδρος, σε ανακοίνωσή του.

«Όταν κάποιος σε αυτήν τη θέση δηλώνει ότι οι αγορές πρέπει να πληρώσουν το μερίδιό τους αλλά αυτό δεν ακολουθείται από μία σαφή και συνεκτική πολιτική δράση, είναι μία συνταγή για την καταστροφή. Δε μπορούμε να παίζουμε με ευαίσθητα ζητήματα για τις αγορές προκειμένου να έχουμε με μικρό κόστος πολιτικά κέρδη», κατέληξε.

”Βράζει” από οργή η Ευρώπη

Πολλαπλασιάζονται την ίδια ώρα οι ευρωπαικές αντιδράσεις κατά του γερμανικού μοντέλου διάσωσης-στραγγαλισμού χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα.

Σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times γράφει ουσιαστικά πως όσα δημοσίως καταλόγισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά της Γερμανίας, δηλαδή ότι ωθεί την Ευρωζώνη στο χείλος μία νέας κρίσης χρέους,συζητούσαν μυστικά ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες.
 

Ο Ντάνιελ Γκρος, Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής αναφερόμενος στα οργισμένα σχόλια που άκουσε εναντίον του Βερολίνου,είπε χαρακτηριστικά: “Δεν μπορούν να δημοσιευθούν τώρα”.
 
Απόδειξη του κλίματος που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, είναι ότι ακόμα και εύρωστες οικονομικά χώρες, που είναι παραδοσιακά σύμμαχοι της Γερμανίας,όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία, έχουν εξοργιστεί με την τακτική και τη συμπεριφορά της Α. Μέρκελ.
 
Όλοι αυτοί αναθεματίζουν την ώρα και… την επιμονή της Μέρκελ να προωθήσει ένα νέο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωζώνη που θα επιβάλλει στους ιδιώτες επενδυτές-τράπεζες να σηκώνουν το μεγαλύτερο κόστος μελλοντικών προγραμμάτων διάσωσης χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα.
 
Σύμφωνα με τους Financial Times, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η Γερμανία δεν ήταν προετοιμασμένη για τη θυμωμένη αντίδραση των αγορών στις προτάσεις της και από τότε άρχισε να υποχωρεί με δηλώσεις του στυλ ”ο νέος μηχανισμός διάσωσης δεν θα αφορά τους σημερινούς κατόχους ομολόγων”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε