Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Κλείστε τώρα τα πυρηνικά εργοστάσια”!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Πάνω από το 70% των πολιτών στην Ιαπωνία θέλουν η χώρα να σταματήσει την παραγωγή ενέργειας με τη χρήση πυρηνικών εργοστασίων…

μετά το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της τον Μάρτιο, σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Kyodo, το 70,3% των πολιτών τάχθηκαν υπέρ της πολιτικής του πρωθυπουργού Ναότο Καν για την απεμπόληση της πυρηνικής ενέργειας. Τα πυρηνικά εργοστάσια παρέχουν το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί η Ιαπωνία.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που προβλέπει την δημιουργία ενός μηχανισμού ώστε οι ενεργειακές εταιρίες να αγοράζουν ηλιακή ενέργεια σε προκαθορισμένες τιμές, το 78,2% όσων ερωτήθηκαν εξέφρασαν τη στήριξή τους, ενώ το 14,2% όσων ερωτήθηκαν διαφώνησαν, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Στα μέσα Ιουλίου, τέσσερις μήνες μετά το ξέσπασμα της πυρηνικής κρίσης στο ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, ο Καν είχε δηλώσει πως η χώρα πρέπει να αρχίσει να εγκαταλείπει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Από το εργοστάσιο συνεχίζει να διαρρέει ραδιενέργεια μετά τις καταστροφές που υπέστη από το σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. Εργαζόμενοι πασχίζουν να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο. Η Ιαπωνία πρέπει «να εργαστεί ώστε να καταστεί μια κοινωνία η οποία δεν θα εξαρτάται από την πυρηνική ενέργεια», είχε δηλώσει ο Καν.

Πριν από την καταστροφή στη Φουκουσίμα, υποστήριζε τη συνέχιση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας και της βελτίωσης της ασφάλειας των πυρηνικών εργοστασίων, αλλά η καταστροφή τον έκανε να συνειδητοποιήσει τους τεράστιους κινδύνους που ενέχει η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων, πρόσθεσε.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και μια ζώνη απαγόρευσης της πρόσβασης παραμένει σε ισχύ σε ακτίνα 20 χλμ. γύρω από το εργοστάσιο. Πολέμιοι της πυρηνικής ενέργειας επισήμαιναν εδώ και καιρό τους κινδύνους της χρήσης της σε μια σεισμογενή χώρα.

Ο σεισμολόγος Κατσουχίκο Ισιμπάσι καλεί να σταματήσει αμέσως η λειτουργία και των 54 αντιδραστήρων της χώρας. «Πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια δεν έπρεπε να έχουν κτιστεί σε ένα σεισμογενές αρχιπέλαγος όπως αυτό της Ιαπωνίας», τονίζει.

Η δημοτικότητα της κυβέρνησης του Καν έχει πέσει στο χαμηλότερό της επίπεδο ως σήμερα, στο 17,1%, από 23,3% στα τέλη Ιουνίου. Έως και το 66,9% των πολιτών είπαν ότι θέλουν ο Καν να παραιτηθεί ως τα τέλη Αυγούστου.

Η κυβέρνηση του Καν δέχεται έντονες επικρίσεις για την αντίδρασή της στην διπλή φυσική καταστροφή και την πυρηνική κρίση. Στις αρχές Ιουνίου κατάφερε να αντιμετωπίσει μια ψήφο δυσπιστίας, όμως ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα παραιτηθεί μόλις επιτύχει κάποια αποτελέσματα στις προσπάθειες ανάνηψης της χώρας. Δεν έχει ορίσει την ημερομηνία.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.014 ανθρώπων που επελέγησαν τυχαία από υπολογιστή το Σάββατο και την Κυριακή, ανέφερε το Kyodo. Οι ενεργειακές εταιρίες στην Ιαπωνία συνεχίζουν να αξιοποιούν τους 17 από τους 54 αντιδραστήρες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε