Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απεργοί πείνας στο Ισραήλ

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απεργοί πείνας στο Ισραήλ

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και κάνουν απεργία πείνας ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν θα λαμβάνουν πλέον βιταμινούχα συμπληρώματα και ότι θα αρνούνται να μεταφερθούν στα νοσοκομεία των φυλακών, κλιμακώνοντας με αυτό τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους για τις συνθήκες κράτησής τους.

«Ορκιζόμαστε ότι δεν θα υποχωρήσουμε. Είμαστε πιθανοί μάρτυρες. Ή θα ζήσουμε με αξιοπρέπεια ή θα πεθάνουμε», δήλωσαν οι κρατούμενοι σε μια επιστολή με την οποία ανακοινώνουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους και την οποία διάβασε ο Ισμαήλ Χανίγιε, επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης.

Περίπου 1.600 κρατούμενοι σε σύνολο 4.800 ξεκίνησαν απεργία πείνας στις 17 Απριλίου ζητώντας να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησής τους στις ισραηλινές φυλακές. Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι να σταματήσουν οι έλεγχοι στα μέλη των οικογενειών τους που τους επισκέπτονται, να πάψουν να τους βάζουν στην απομόνωση και να δοθεί τέλος στη διοικητική κράτηση, ένα μέτρο το οποίο επιτρέπει την προφυλάκιση φερόμενων ως μαχητών για περίοδο έξι μηνών, με πιθανότητα παράτασης, χωρίς δίκη και βάσει απόρρητων πληροφοριών, που μπορεί να δει μόνο ο στρατιωτικός δικαστής.

Οι Παλαιστίνιοι πραγματοποιούν καθημερινά διαδηλώσεις υποστήριξης στους απεργούς πείνας στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ενώ οι πολιτικοί τους ηγέτες προειδοποιούν το Ισραήλ ότι θα αντιμετωπίσει νέα βίαια επεισόδια αν πεθάνει κάποιος από τους κρατούμενους.

Οι ισραηλινές αρχές από την πλευρά τους σημειώνουν ότι όλοι οι κρατούμενοι δέχονται επαρκή ιατρική φροντίδα, ακόμη και σε πολιτικά νοσοκομεία αν κριθεί απαραίτητο.

Υπερασπιζόμενο την πολιτική της «διοικητικής κράτησης», το Ισραήλ επισημαίνει ότι κάποιες υποθέσεις δεν μπορούν να παραπεμφθούν αμέσως στο δικαστήριο από το φόβο να μην αποκαλυφθούν οι παλαιστινιακές πηγές που έχουν συνεργαστεί με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Δύο κρατούμενοι που ξεκίνησαν το κίνημα των απεργιών πείνας, ο Μπιλάλ Ντίαμπ και ο Τάερ Χαλάλα βρίσκονται στην 74η ημέρα της απεργίας τους.

Η Άνατ Λίτβιν των Γιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ισραήλ επικαλέστηκε τον γιατρό του Χαλάλα, ο οποίος είπε ότι ενδέχεται να πεθάνει σύντομα.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι έχει πει πως δεν θέλει να σωθεί αν κάτι του συμβεί και χάσει τις αισθήσεις του», επεσήμανε η Λίτβιν προσθέτοντας ότι οι ιατρικές εγκαταστάσεις των φυλακών ενδέχεται να μην επαρκούς για την περίθαλψη του Χαλάλα.

«Δεν έχουν τον εξοπλισμό, δεν έχουν τις γνώσεις. Είναι απαραίτητες συνεχείς εξετάσεις, στις οποίες δεν υποβάλλεται», υπογράμμισε η Λίτβιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε κρίσιμη κατάσταση 10 κρατούμενοι απεργοί πείνας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε