Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Κοινό μέτωπο ΗΠΑ-Μεξικό κατά του καρτέλ ναρκωτικών

Ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλτερό υποδέχεται την Χίλαρι Κλίντον. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλτερό υποδέχεται την Χίλαρι Κλίντον. ΦΩΤΟ REUTERS
Στο Μεξικό έφθασε το βράδυ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, συνοδευόμενη από τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και τους υπουργούς Αμυνας και Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

 

Στο επίκεντρο της επίσκεψης βρίσκονται οι προσπάθειες πάταξης του καρτέλ ναρκωτικών.
 
Ισχυρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί για όλη τη διάρκεια της επίσκεψης της Χίλαρι Κλίντον, ενώ στο αεροδρόμιο του Μεξικού είχε απαγορευτεί η πρόσβαση στον Τύπο κατά την άφιξη της αμερικανικής αντιπροσωπείας.
 
Η Χίλαρι Κλίντον θα μετάσχει σε σύνοδο με επίκεντρο «την κοινή ευθύνη των δύο χωρών στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και τη σημασία δημιουργίας θεσμών σεβασμού του κράτους και των δικαιωμάτων του ανθρώπου» ανέφερε από την Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι.
 
Τα καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό έχουν αποδυθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν πραγματικό πόλεμο για τον έλεγχο της διακίνησης στην αμερικανική αγορά, που είναι η πρώτη καταναλώτρια κοκαΐνης στον κόσμο. Ο πόλεμος αυτός των μεξικανικών καρτέλ έχει στοιχίσει τη ζωή σε 15 χιλιάδες άτομα τα τελευταία τρία χρόνια.
 
Η Χίλαρι Κλίντον, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο ναύαρχος Μάικλ Μιούλεν και η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο θα επανεξετάσουν με στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης τις διατάξεις του προγράμματος της «Πρωτοβουλίας της Μέριντα» που ψηφίστηκε το 2008 από τις ΗΠΑ.
 
Το πρόγραμμα αυτό πάταξης των καρτέλ ναρκωτικών προσφέρει βοήθεια 1,6 δισ δολαρίων για τρία χρόνια στην περιοχή: πάνω από 1,3 δισ δολάρια προς το Μεξικό και τα υπόλοιπα για τις άλλες χώρες της κεντρικής Αμερικής και την Καραϊβική.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε