Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

“Κόκκινη κάρτα” Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Άγκυρα

Οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας θα λάβουν νέα ώθηση μόνον εφόσον η Τουρκία προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, σε ψήφισμα που ενέκρινε σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Το ψήφισμα που συνοδεύει την ετήσια έκθεση της Ευρωβουλής, για την ενταξιακή πρόοδο της Τουρκίας, καλεί την Άγκυρα να προχωρήσει στον τομέα της δικαστικής μεταρρύθμισης και της προστασίας των ατομικών ελευθεριών.



Στη φετινή έκθεση κατακρίνεται, για μία ακόμη φορά, η άρνηση της Τουρκίας να αποσύρει την απειλή του casus belli κατά της Ελλάδας και καλείται η Άγκυρα να σταματήσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά. 

 Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επαναλαμβάνει, όπως και πέρσι, τη ρητή υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). 



Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές στηλιτεύουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία και καλούν την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει περαιτέρω δράσεις, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο.



Όσον αφορά στο Κυπριακό, η Ευρωβουλή καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, προχωρώντας άμεσα στην πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, ενώ υπεραμύνεται των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και των συμφωνιών που συνάπτει εντός της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ONALERT.GR

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε