Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κόκκινος συναγερμός στον Ισημερινό – Ξύπνησε το “Λάρυγγι της Φωτιάς”

Οι αρχές του Ισημερινού διέταξαν την εκκένωση τμημάτων της πόλης Μπάνιος, στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ κήρυξαν κατάσταση συναγερμού σε όλη την επικράτεια για το ενδεχόμενο μεγάλης έκρηξης στο ηφαίστειο Τουνγκουράουα.

«Οι πολίτες πηγαίνουν σε ασφαλείς περιοχές με πειθαρχημένο τρόπο», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Έντουιν Χαρίν. Το γεωφυσικό ινστιτούτο στο Κίτο ανέφερε ότι από το πρωί του Σαββάτου σημειώνεται «πολύ γρήγορη και εντεινόμενη αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας και άλλων εκδηλώσεων [της ηφαιστειακής δραστηριότητας] στην επιφάνεια» του Τουνγκουράουα.

Το ηφαίστειο, που εκρήγνυται σποραδικά και αδρανεί ξανά από το 1999, εκτοξεύει στάχτη και πυρακτωμένο υλικό, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Νωρίτερα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ήδη εκκενώθηκαν κατοικίες σε ακτίνα 8 χιλιομέτρων από το Τουνγκουράουα (στη γλώσσα των ιθαγενών Κέτσουα, “το λαρύγγι της φωτιάς”).

Το ηφαίστειο βρίσκεται 130 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, σε υψόμετρο 5.020 μέτρων, και είναι ένα από τα οκτώ ενεργά στον Ισημερινό.

Το 2006, ισχυρή έκρηξή του είχε στοιχίσει τη ζωή έξι ανθρώπων και είχε καταστρέψει χιλιάδες σπίτια.

Η πόλη Μπάνιος έχει περίπου 15.000 κατοίκους. Αποτελεί μια από τις πύλες εισόδου στη ζούγκλα του Αμαζονίου και φιλοξενεί περίπου 1 εκατ. τουρίστες το χρόνο, 40% εκ των οποίων είναι ξένοι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε