Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Κολομβία: Επίλογος στην τραγωδία με τους 73 νεκρούς

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η τελευταία πράξη ενός από τα χειρότερα δυστυχήματα σε ορυχείο στην ιστορία της Κολομβίας γράφτηκε τη Δευτέρα. Ύστερα από 9 μέρες προσπαθειών, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν την τελευταία σορό.

Συνολικά 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη μεθανίου στο ανθρακωρυχείο Σαν Φερνάντο, στην επαρχία Αντιόκια.

Οι διασώστες ανέσυραν τις τελευταίες σορούς από τις στοές του ορυχείου, βάθους 2.500 μέτρων, παρά τις υψηλές συγκεντρώσεις μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα. Οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι 72 από τους συνολικά 79 εργαζόμενους στο ορυχείο την ώρα της έκρηξης σκοτώθηκαν την 16η Ιουνίου.

Υπό κανονικές συνθήκες, στο ορυχείο, κοντά στην πόλη Αμάγα, στη βόρεια Κολομβία, εργάζονται 600 άνθρωποι, όμως η έκρηξη συνέπεσε με την αλλαγή βάρδιας, γεγονός που πιθανώς έσωσε τις ζωές πολλών εργαζόμενων.

Την εβδομάδα πριν την έκρηξη το ορυχείο είχε περάσει χωρίς πρόβλημα από επιθεώρηση των μέτρων ασφαλείας παρά το γεγονός ότι δεν διέθετε σύστημα εξαερισμού για την απομάκρυνση των επικίνδυνων αερίων, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Αλφρέδο Ράμος.
Τα ορυχεία στην Κολομβία, ειδικά πολλά τα οποία λειτουργούν παράνομα, θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνα. Πάντως, το ορυχείο όπου σημειώθηκε η έκρηξη ήταν νόμιμο, διέθετε άδεια και εθεωρείτο από τα ασφαλέστερα.

Το 2008, πέντε εργαζόμενοι είχαν χάσει τη ζωή τους στο ορυχείο, ενώ το 1977, 86 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν από έκρηξη αερίου σε κοντινό ορυχείο. 

Διαβάστε επίσης 
Τραγωδία σε ορυχείο της Κολομβίας – Φόβοι για 70 νεκρούς

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε