Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Κολομβία: Ηχητικό ντοκουμέντο – Η τελευταία συνομιλία πριν τη συντριβή

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Όλη η τελευταία δραματική ομιλία ανάμεσα στον πιλότο του μοιραίου αεροπλάνου RJ85 της εταιρίας Lamia με την υπάλληλο του Πύργου Ελέγχου στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρία Κόρντοβα στο Ριονέγρο της Κολομβίας έρχεται στο φως μέσα από ένα συγκλονιστικό ηχητικό ντοκουμέντο. Ο κυβερνήτης Μιγκέλ Κουιρόγκα αναφέρει έλλειψη καυσίμων και πλήρη διακοπή των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Ζητά επανειλημμένα να “καθαριστεί” ο διάδρομος προσγείωσης αλλά από ένα σημείο και μετά, επικρατεί σιωπή. Στις απεγνωσμένες ερωτήσεις της υπαλλήλου, ο πιλότος δεν απαντά. Ο αεροπλάνο έχει πια συντριβεί στη βουνοπλαγιά κοντά στην πόλη Λα Ουνιόν, έξω από το Μεντεγίν. 71 άνθρωποι, ανάμεσά τους όλη η ομάδα της Σαπεκοένσε, έχουν χάσει τη ζωή τους και μόνο έξι άνθρωποι έχουν διασωθεί.

Από το ηχητικό ντοκουμέντο επιβεβαιώνεται ότι ο πιλότος του αεροπλάνου είχε προειδοποιήσει πως τα καύσιμα του αεροσκάφους είχαν εξαντληθεί και υπήρχε έκτακτη ανάγκη.

«Κυρία, πλήρης διακοπή λειτουργίας των οργάνων στην πτήση 933 της LAMIA, υπάρχει πλήρης διακοπή των ηλεκτρονικών συστημάτων, είμαστε χωρίς καύσιμα» ακούγεται η φωνή του Βολιβιανού κυβερνήτη Μιγκέλ Κουιρόγκα ενώ απευθύνεται προς το πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Μεντεγίν. «Έκτακτη ανάγκη στα καύσιμα, κυρία» προσθέτει, ζητώντας να του δοθεί επειγόντως άδεια προσγείωσης.

Αρχικά, δεν του δόθηκε προτεραιότητα να προσγειωθεί γιατί αντίστοιχο πρόβλημα είχε και ένα αεροσκάφος της εταιρίας Viva Colombia και ο Πύργος Ελέγχου έδωσε σε εκείνο άδεια προσγείωσης πρώτα.

Όταν η υπάλληλος μίλησε στον πιλότο του αεροσκάφους της Lamia και του είπε πως υπάρχει ελεύθερος διάδρομος για να προσγειωθεί, ο Μιγκέλ Κουιρόγκα επέμενε να ζητά να “αδειάσει” ο διάδρομος, ενώ προσπαθούσε να πλησιάσει το αεροδρόμιο.

Στη συνέχεια ακούγεται η υπάλληλος να αναφέρει πως έχει χαθεί το σήμα στο ραντάρ και ζητά από τον πιλότο να την ενημερώσει για την πορεία του αεροσκάφους. Ακολουθεί διάλογος και ανταλλαγή πληροφοριών για το ύψος, τα μίλια και άλλα δεδομένα. Ο κυβερνήτης ενημερώσει πως βρισκόταν στα 9.000 πόδια. «Σε τι ύψος είστε τώρα; Θέση;» ήταν οι τελευταίες ερωτήσεις της γυναίκας προς τον πιλότο. Δεν πήρε ποτέ απάντηση. Το αεροπλάνο είχε συντριβή.

Ακούστε τον τελευταίο διάλογο

Τα όσα αναφέρονται στο ηχητικό αυτό ντοκουμέντο συμπίπτουν με τη μαρτυρία του συγκυβερνήτη ενός αεροσκάφους της εταιρείας Avianca που πετούσε σε κοντινή απόσταση. Ο συγκυβερνήτης άκουσε στον ασύρματο το αεροσκάφος της LAMIA να προειδοποιεί ότι δεν έχει πλέον καύσιμα και πρέπει να προσγειωθεί.

«Βοήθεια, βοήθεια… Βοηθήστε μας να φθάσουμε στον διάδρομο προσγείωσης… Βοήθεια, βοήθεια» περιέγραψε ο Χουάν Σεμπάστιαν Ουπεγκούι, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του πιλότου του μοιραίου αεροσκάφους. «Μετά όλα τελείωσαν… Όλοι μας αρχίσαμε να κλαίμε», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και mioriente.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε