Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Κολομβιανοί στρατιώτες νεκροί από πυρά ανταρτών

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Μαχητές της μεγαλύτερης αντάρτικης οργάνωσης της Κολομβίας σκότωσαν τουλάχιστον εννέα πεζοναύτες σε νότια επαρχία της χώρας των Άνδεων μερικές ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Ο θάνατος των στρατιωτικών σημειώθηκε όταν μπήκαν σε στρατόπεδο των ναρκοτρομοκρατών (σ.σ. όρος που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση της Κολομβίας για τα μέλη της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας) κι ανακάλυψαν εκρηκτικά και όπλα που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις την 30ή Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής του πρώτου γύρου των εκλογών.

Στη σύγκρουση με τους μαχητές των FARC, στην επαρχία Κακετά, τραυματίστηκαν εξ άλλου δύο στρατιώτες, ενώ ένας αγνοείται. Μπορεί τα τελευταία χρόνια η βία στις πόλεις της Κολομβίας να έχει μειωθεί αλλά οι μάχες, οι βομβιστικές επιθέσεις, οι εκτελέσεις, οι εκβιασμοί και οι απαγωγές παραμένουν συχνά φαινόμενα στη χώρα.

Η αιματηρή μάχη σημειώθηκε σε μια περιοχή όπου διεξάγεται μεγάλης έκτασης λαθρεμπόριο ναρκωτικών και οι αντάρτες διατηρούν ισχυρή παρουσία, παρά το ότι έχουν δεχθεί αρκετά πλήγματα μετά την ολομέτωπη που άρχισε εναντίον τους ο κρατικός μηχανισμός μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ουρίμπε το 2002.

Ο Κολομβιανός πρόεδρος, ο πιο αφοσιωμένος σύμμαχος της Ουάσινγκτον στην περιφέρεια, εγκαταλείπει το θώκο τον Αύγουστο. Οι δυο επικρατέστεροι υποψήφιοι για την διαδοχή του, ο πρώην υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο πρώην δήμαρχος της Μπογοτά Αντάνας Μόκους, δεσμεύονται να συνεχίσουν την πολιτική του Ουρίμπε στα θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε