Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Κολωνία: “Βούτυρο στο ψωμί” της ακροδεξιάς οι επιθέσεις εναντίον γυναικών

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Στην Κολωνία, η οποία έγινε την Πρωτοχρονιά θέατρο σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον γυναικών που σκανδάλισαν τη Γερμανία, αναμένεται μετά το μεσημέρι να πραγματοποιηθεί μια διαδήλωση του ισλαμοφοβικού κινήματος PEGIDA, σε άλλη μια ένδειξη της επίρριψης της ευθύνης στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, παρά το γεγονός ότι η έρευνα έχει ακόμη πολλές σκοτεινές περιοχές.

Πολύ μακριά από το προπύργιό τους, τη Δρέσδη, στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας, οι «Ευρωπαίοι Πατριώτες Εναντίον του Εξισλαμισμού της Δύσης» έχουν καλέσει σε μια συγκέντρωση από τις 14:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας) μπροστά στον σιδηροδρομικό σταθμό, με κεντρικό σύνθημα «το PEGIDA προστατεύει». Στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook το κίνημα, που ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2014, διαβεβαιώνει ότι «χρησιμοποιεί» τις κλοπές και τις σεξουαλικές επιθέσεις στην Κολωνία, που αποτελούν ήδη αντικείμενο περίπου 200 μηνύσεων, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.

Προκλητικές φωτογραφίες

Αλλά ο ιδρυτής του κινήματος Λουτς Μπάχμαν πόζαρε χαμογελαστός αυτή την εβδομάδα σε μια φωτογραφία που ανήρτησε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, φορώντας ένα μπλουζάκι με το σύνθημα «Rapefugees not welcome», για να στείλει το μήνυμα ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που κατηγορούνται για βιασμό.

Η διαδήλωση του PEGIDA, στην οποία θα προστεθούν οι αντισυγκεντρώσεις της αριστεράς, αντανακλά την όλο και περισσότερη πολιτική διάσταση που προσέλαβαν πολύ γρήγορα οι ομαδικές επιθέσεις στη Γερμανία.

Η έλλειψη σαφούς πληροφόρησης όσον αφορά την έρευνα αλλά και η απραξία των δυνάμεων επιβολής του νόμου το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς συνέβαλαν στην καθαίρεση του επικεφαλής της αστυνομίας της Κολομβίας Βόλφγκανγκ Άλμπερς.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία έχει ταυτοποιήσει 32 υπόπτους, ανάμεσά τους 22 αιτούντες άσυλο, και κάνει λόγο για 76 αδικήματα, περιλαμβανομένων 7 επιθέσεων με τη χρήση σωματικής βίας, όπως ανέφερε χθες βράδυ το υπουργείο Εσωτερικών, επικαιροποιώντας τους προηγούμενους αριθμούς.

Η αστυνομία της Κολωνίας, η οποία έχει κινητοποιήσει από τη δική της πλευρά περίπου 100 στελέχη της που καλούνται να αξιοποιήσουν, μεταξύ άλλων στοιχείων, περίπου 350 ώρες βίντεο από διάφορες πηγές, κάνει λόγο για 16 υπόπτους — για τους οποίους δεν έχει δημοσιοποιήσει απολύτως κανένα στοιχείο.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε μόνο ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις» τα ίχνη των κινητών τηλεφώνων που κλάπηκαν οδηγούν «προς κέντρα υποδοχής αιτούντων άσυλο ή πολύ κοντά σε αυτά».

Πέραν των ανεπαρκειών της αστυνομίας, ο διάλογος επικεντρώθηκε πολύ γρήγορα στις συνέπειες που θα έχουν τα συμβάντα σε ό,τι αφορά την πολιτική έναντι των προσφύγων που εφαρμόζει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ — η Γερμανία υποδέχθηκε το 2015 σχεδόν 1,1 εκατ. αιτούντες άσυλο.

«Πρέπει να μειωθεί αισθητά ο αριθμός, δεν μπορούμε να υποδεχόμαστε κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο πρόσφυγες», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Τόμας Όπερμαν.

Τα μηνύματα…

Ο μεγάλος συνασπισμός που ασκεί την εξουσία στο Βερολίνο επιδιώκει να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα επιμένοντας να κινούνται διαδικασίες απέλασης για τους αιτούντες άσυλο που διαπράττουν εγκλήματα.

«Το ερώτημα που τίθεται μετά την Κολονία» είναι «πότε χάνει κανείς το δικαίωμα στη φιλοξενία μας;», είπε η Μέρκελ χθες βράδυ κατά τη διάρκεια μιας κομματικής εκδήλωσης του συντηρητικού κόμματός της, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Μάιντς, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γερμανίας.

Η γερμανική νομοθεσία προβλέπει σήμερα ότι εάν υπάρξει καταδίκη σε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών, μπορεί να απελαθεί ένας αιτούμενος άσυλο διαρκούσης της διαδικασίας αξιολόγησης της υπόθεσής του, με την επιπρόσθετη προϋπόθεση ότι η ζωή ή η υγεία του δεν διατρέχει κίνδυνο στην πατρίδα του. Αλλά «πρέπει να διερωτηθούμε» εάν αυτό μπορεί να συμβαίνει και σε περιπτώσεις που επιβάλλονται ελαφρύτερες ποινές, είπε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι κατά την άποψή του ένας αιτούμενος άσυλο «χάνει το δικαίωμα» στη φιλοξενία της Γερμανίας ακόμη και σε περιπτώσεις επιβολής ποινών μικρότερης διάρκειας.

Για το θέμα αυτό τα κόμματα της συγκυβέρνησης μοιάζουν να υπερθεματίζουν: ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχει προτείνει οι γερμανικές αρχές να στέλνουν τους πρόσφυγες που καταδικάζονται στις πατρίδες τους για να εκτίουν τις ποινές τους.

Η Μέρκελ είναι φανερό ότι κάνει πιο σκληρή τη ρητορική της για το θέμα κάθε ημέρα που περνάει. Χθες έκρινε ότι είναι «υπερβολικά πολλοί» πρόσφυγες συνεχίζουν να φθάνουν στη χώρα της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε