Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Κομισιόν : Πάρτε από τις τράπεζες 50 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση του μηχανισμού διάσωσης

Το Reuters εξασφάλισε και δημοσιεύει εσωτερική έκθεση της Κομισιόν προς τις χώρες της ευρωζώνης όπου προτείνει τραπεζικό φόρο για τη χρηματοδότηση του νέου μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης.
 

Σύμφωνα με την έκθεση η Κομισιόν προτείνει διαφορετικούς τρόπους ενίσχυσης του νέου μηχανισμού που θα αντικαταστάσει τον σημερινό προσωρινό από το 2013 και μετά.
 
Λόγω των τεράστιων κεφαλαίων που θα πρέπει να καταβληθούν, η Κομισιόν προτείνει ο χρηματοοικονομικός κλάδος να χρηματοδοτήσει το ποσό αυτό, καθώς ο κλάδος επωφελείται από τον συγκεκριμένο μηχανισμό.
 
“Είναι προς όφελος του χρηματοοικονομικού κλάδου να συνεισφέρει, ώστε να δημιουργηθεί ένα μόνιμο δίχτυ ασφαλείας, που θα εξασφαλίζει την ικανότητα των δημοσίων αρχών να τις διασώζουν” αναφέρεται στην έκθεση.
 
“Ένας έκτακτος φόρος ύψους 0,2% του ενεργητικού των τραπεζών στην ευρωζώνη θα επέτρεπε την άντληση περίπου 50 δισ. ευρώ”, σημειώνεται στην έκθεση, που παρουσιάστηκε στους υφυπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ενόψει του συμβουλίου του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα.
 
Η έκθεση, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μόνιμου μηχανισμού, αναφέρει επίσης ότι το ταμείο θα έχει την δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά τίτλων, απαλλάσσοντας έτσι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την ανάγκη παρέμβασης στη συγκεκριμένη αγορά μέσω της αγοράς κρατικών τίτλων.
 
Ο προσωρινός μηχανισμός, διαθέτει αυτή τη στιγμή κεφάλαια ύψους 440 δισ. ευρώ, ωστόσο, πολλοί ζητούν την ενίσχυσή τους, χωρίς, όμως να υπάρχουν ενδείξεις για το αναγκαίο μέγεθος των κεφαλαίων και για τον τρόπο λειτουργίας του νέου μηχανισμού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε