Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Κομισιόν: Περιμένουμε το εναλλακτικό σενάριο της Κύπρου

Κομισιόν: Περιμένουμε το εναλλακτικό σενάριο της Κύπρου

Την ώρα που η Άνγκελα Μέρκελ στέλνει μήνυμα πως… λυπάται για το όχι της Κύπρου και η τρόικα σκληραίνει τη στάση της απορρίπτοντας ό,τι προτείνει η Λευκωσία, η Κομισιόν πετάει το μπαλάκι στο γήπεδο της κυπριακής πλευράς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την κυπριακή κυβέρνηση «εναλλακτικό σενάριο, το οποίο θα σέβεται το κριτήριο της βιωσιμότητας του χρέους και τις χρηματοδοτικές παραμέτρους της απόφασης του Eurogroup της 16ης Μαρτίου», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων.

Σε απλά ελληνικά, η Κομισιόν βάζει φρένο στις βλέψεις της Κύπρου για δανεισμό από τη Ρωσία. Γιατί έτσι, το χρέος της δε θα είναι βιώσιμο… Οπότε, οι Βρυξέλλες πετούν μεν το μπαλάκι στο γήπεδο της Κύπρου αλλά το μήνυμα είναι σαφές: η λύση υπάρχει μόνο εντός ευρωζώνης.

Όταν και αν υπάρξει αυτό το σενάριο, θα εξεταστεί από το Eurogroup.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο εξετάστηκαν στην τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση του κολεγίου των Επιτρόπων, όπου ο Όλι Ρεν ενημέρωσε για τα πιθανά επόμενα βήματα στο θέμα της Κύπρου, καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξεύρεση λύσης.

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να βοηθήσει την Κύπρο και να βρεθεί λύση. Ωστόσο, σημειώνει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και καμία απόφαση δε μπορεί να ληφθεί χωρίς τη συνεργασία τους, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης και συνεχίζει τις επαφές της με την Κύπρο, με τα άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης, με τα ευρωπαϊκά όργανα και με το ΔΝΤ.

Όσον αφορά στο κούρεμα των καταθέσεων και για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ, η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι στο Eurogroup και πριν την ψηφοφορία στην Κυπριακή Βουλή, είχε καταστήσει σαφές ότι μια εναλλακτική λύση η οποία θα σέβεται τις χρηματοδοτικές παραμέτρους μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Μια λύση, η οποία κατά προτίμηση δεν θα επέβαλε φορολόγηση σε καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Όμως «οι κυπριακές αρχές δεν δέχτηκαν αυτό το εναλλακτικό σενάριο».

Εξαιρετικά κρίσιμη για τις εξελίξεις είναι η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας που γίνεται το επόμενο διήμερο στη Μόσχα, όπου βρίσκονται ο υπουργός Οικονομικών και Εμπορίου της Κύπρου. Το κυπριακό ζήτημα δεν είναι στην ατζέντα, αλλά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί δεν απέκλεισε να συζητηθεί.

Όπως είπε, σε περίπτωση που η ρωσική πλευρά εγείρει το ζήτημα, θα εξεταστεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.
Στη Σύνοδο δε θα βρίσκεται ο επίτροπος Οικονομίας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Όλι Ρεν, που θα παραμείνει στις Βρυξέλλες, για να συντονίσει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Ερωτηθείς αν ενδεχόμενη παροχή δανείου από την πλευρά της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι συμβατή με τη διασφάλιση του στόχου για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, ο Ολιβιέ Μπαγί αρνήθηκε να σχολιάσει «τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν». «Δε σχολιάζω τις διάφορες λύσεις που διερευνώνται αυτή τη στιγμή για να βοηθηθεί η Κύπρος. Υπάρχουν διάφορες ιδέες υπό εξέταση, δεν είναι ο ρόλος μας να τις σχολιάσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ newsit.com.cy

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απόλυτο αδιέξοδο στην Κύπρο – Όχι σε όλα από την άκαμπτη τρόικα – Μένει για άλλες 24 ώρες στη Μόσχα ο Σαρρής!

Η τρόικα απορρίπτει όλα τα σενάρια που της πρότεινε η Κυπριακή κυβέρνηση! – Νέες επαφές Σαρρή στην Μόσχα

Ποια ανταλλάγματα ζητάει η Ρωσία για να σώσει την Κύπρο

Μέρκελ: “Λυπάμαι αλλά σέβομαι την απόφαση της Κύπρου

Στέρεψαν τα ΑΤΜ σε όλη τη Κύπρο

Σάλος στην Κύπρο από τις καταγγελίες πως η κόρη του Χριστόφια έβγαλε λεφτά στο εξωτερικό

Financial Times: Τα τέσσερα πιθανά σενάρια για την Κύπρο μετά το όχι στο κούρεμα

Σκληρό παζάρι στην Μόσχα! Τι ζητούν οι Ρώσοι – Μέρκελ: “Λυπάμαι αλλά σέβομαι την απόφαση της Κύπρου – Οι τραπεζες σας πάντως δεν την βγάζουν”

ΕΚΤ: Λεφτά μόνο με ανακεφαλαιοποίηση – Δε ζητήσαμε κούρεμα «μικρών» καταθέσεων

Δραματικές διαβουλεύσεις στις 2 άκρες της Ευρώπης! Ο Σαρρής στην Μόσχα και η Τρόικα στον Αναστασιάδη!

Γερμανικό σχέδιο για έξοδο της Κύπρου από το ευρώ -“Πάρτε 5 δις και γυρίστε στη λίρα”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε