Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Κον-Μπετίτ: “Ένα τετ-α-τετ Ολάντ και Μέρκελ δεν σώζει την Ευρώπη”

Κον-Μπετίτ: “Ένα τετ-α-τετ Ολάντ και Μέρκελ δεν σώζει την Ευρώπη”

Το μέλλον της ΕΕ δεν μπορεί να περιοριστεί σε ένα “τετ-α-τετ ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία”, δήλωσε σήμερα ο συμπρόεδρος της ομάδας των οικολόγων στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, στο τέλος μιας συνομιλίας που είχε στο Παρίσι με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

   “Πιστεύω ότι είναι σφάλμα να περιορίζουμε το πρόβλημα του μέλλοντος της Ευρώπης σε ένα τετ-α-τετ ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία (…) αν η κα Μέρκελ αισθανθεί απομονωμένη στην Ευρώπη, θα κάνει άνοιγμα. Η εξυπνάδα είναι ακριβώς να μην επιτρέψουμε να κλειστούμε σε ένα τετ-α-τετ”, δήλωσε ο Κον-Μπεντίτ.

   “Η Γαλλία και η Ιταλία σήμερα είναι αντικειμενικοί και υποκειμενικοί σύμμαχοι. Ο κ. (Μάριο) Μόντι (ο ιταλός πρωθυπουργός) δεν είναι άνθρωπος της αριστεράς, αλλά έρχεται από το φιλελεύθερο χώρο, η φωνή του μετράει για την κα Μέρκελ”, συνέχισε η προσωπικότητα αυτή του οικολογικού κινήματος.

   “Γι’ αυτό πρέπει να βρούμε συμμαχίες όπως εκείνη (η κα Μέρκελ) βρίσκει συμμαχίες με τους Ολλανδούς και τους Φινλανδούς, σ’ αυτό το επίπεδο θα παιχτεί η σύνοδος κορυφής, όχι μόνον ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία”, πρόσθεσε ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, “ήταν σφάλμα του (πρώην προέδρου Νικολά) Σαρκοζί να περιορίσει τη λειτουργία της Ευρώπης σε μια συνεννόηση ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία”.

   “Σ’ αυτό που λέει η Γερμανία για τη δημοσιονομική λιτότητα, δεν έχει άδικο. Όμως έχει άδικο αν δεν υπάρχει το αντιστάθμισμα της αλληλεγγύης στο κρατικό χρέος και η οικονομική ανάκαμψη”, επέμεινε.

   Ο οικολόγος αξιωματούχος προειδοποίησε επίσης κατά της λύσης μιας ενίσχυσης του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού που προωθείται από την Άγκελα Μέρκελ ως έξοδος από την κρίση. “Χρειάζεται ένα ομοσπονδιακό άλμα (…), αλλά αυτό δεν λύνει τη σημερινή κρίση”, δήλωσε, “αυτή η ιδέα του ομοσπονδιακού άλματος της Γερμανίας σήμερα μοιάζει λίγο με φύλλο συκής, δεν είναι αυτό που θα μας κάνει σήμερα να προχωρήσουμε”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε