Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Κωνσταντινούπολη: Αναγνωρίστηκε επίσημα ο δράστης του μακελειού στο Reina

Κωνσταντινούπολη: Αναγνωρίστηκε επίσημα ο δράστης του μακελειού στο Reina

– Αναγνωρίσαμε τον δράστη της επίθεσης ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή
– Δεν ανακοίνωσε καμία άλλη λεπτομέρεια
– Είχε προηγηθεί νέα γκάφα από τις τουρκικές αρχές! Έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία διαβατηρίου ενός Κιργίζιου που δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατική επίθεση – Το διαβατήριο αποδειχθηκε πλαστό
– Συνολικά 20 οι συλλήψεις – Βρήκαν τηλεσκόπευτρο από όπλο ελεύθερου σκοπευτή σε έρευνες στη Σμύρνη
– Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για σχέδια του ISIS να κάνει επιθέσεις με ελεύθερο σκοπευτή σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά
– Νέο video ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο μακελάρης φεύγει από το σπίτι του για το Reina
– ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δυο φορές έχουν δώσει τα στοιχεία “λάθος” ανθρώπων. Αλλά αυτή τη φορά, η ανακοίνωση ήρθε από επίσημα χείλη: του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή, λίγο μετά τη νέα γκάφα με τη φωτογραφία διαβατηρίου που δόθηκε στη δημοσιότητα και την αναγνώριση ως «τρομοκράτη» ενός επιχειρηματία από το Κιργιστάν, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι ο δράστης της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στο Reina, τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, έχει ταυτοποιηθεί από τις τουρκικές αρχές.

Αλλά αυτό ήταν το μόνο που είπε και δεν έδωσε κανένα άλλο στοιχείο. «Ο άνθρωπος που διέπραξε την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ταυτοποιήθηκε», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. Τρεις μέρες μετά την εισβολή ενόπλου στο κλαμπ Reina, όπου άγνωστος άρχισε να πυροβολεί κατά του πλήθους σκοτώνοντας 39 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 69, ο μακελάρης παραμένει άφαντος και ασύλληπτος.

Νέο video ντοκουμέντο που είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει τον δράστη της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος, να βγαίνει από το σπίτι του στις 22:49 το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Από εκεί ξεκίνησε η πορεία του για το Reina, όπου έφτασε με ταξί (σταμάτησε λίγο πιο κάτω από το κλαμπ και περπάτησε μια απόσταση τριών λεπτών) λίγο μετά τη 01:00 τα ξημερώματα. Μπήκε πυροβολώντας και σκότωσε 39 ανθρώπους, πριν εγκαταλείψει τον τόπο του εγκλήματος. Θεωρείται πως είχε βοήθεια εκ των έσω, αφού χρησιμοποίησε για τη διαφυγή του μια από τις τρεις εξόδους τις οποίες ξέρουν μόνο όσοι δουλεύουν στο κλαμπ.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, έχουν συλληφθεί 20 άνθρωποι στο πλαίσιο των ερευνών για την τρομοκρατική επίθεση που βύθισε, ξανά, την Τουρκία στο πένθος.

Στο μεταξύ, το πρωί της Τετάρτης (04.01.2016) η αστυνομία ξεκίνησε νέες επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δράστη. Οι νέες επιχειρήσεις έγιναν μετά πληροφορίες ότι οικογένειες με τις οποίες είχε επαφή ο μακελάρης του Reina, διέφυγαν στη Σμύρνη. Μέχρι στιγμής στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Σμύρνη, έχουν προσαχθεί 27 άτομα. Στις ίδιες έρευνες βρέθηκε τηλεσκόπευτρο από όπλο ελεύθερου σκοπευτή.

Σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για τις προειδοποιήσεις που είχαν κάνει πηγές των ΗΠΑ για επιθέσεις τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Σε αυτές συμπεριλαμβανόταν η πληροφορία ότι ο ISIS σχεδίαζε επίθεση ελεύθερου σκοπευτή σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.

Η σύζυγος του φερόμενου ως δράστη κατέθεσε πώς έμαθε για την επίθεση από την τηλεόραση και πως δεν γνώριζε ούτε καν ότι ο άντρας της μπορεί να έβλεπε με συμπάθεια το Ισλαμικο Κράτος. Το διαβατήριο με το οποίο ο δράστης μπήκε στην Τουρκία από τη Συρία ήταν πλαστό. Η σύζυγός του μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει στις αρχές το πραγματικό όνομά του. Έτσι οι Αρχές γνωρίζουν το κωδικό όνομα που είχε στο πλαστό διαβατήριο.

Σε Ικόνιο και Κωνσταντινούπολη προσήχθησαν 16 άτομα, μεταξύ των οποίων και οι κτηματομεσίτες που είχαν νοικιάσει τα σπίτια σε τρεις οικογένειες με τις οποίες διαπιστώθηκε ότι είχε επαφές ο δολοφόνος του Ρέινα. Οι τρεις αυτές οικογένειες έχουν εξαφανιστεί εγκαταλείποντας τα σπίτια τους, αμέσως μετά την αιματηρή επίθεση. Μάλιστα, πληροφορίες λένε ότι οι σημερινές επιχειρήσεις στη Σμύρνη έγιναν για τον εντοπισμό των οικογενειών αυτών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε