Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Κωνσταντινούπολη: Συνέλαβαν δυο ξένους πολίτες για το μακελειό – “Επιλεγμένος ειδικά” ο μακελάρης

Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA

– Συνελήφθησαν δυο ξένοι υπήκοοι στο αεροδρόμιο Αττατούρκ
– Φέρονται να συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση στο Reina ανήμερα της Πρωτοχρονιάς
– Δεν έχουν γίνει γνωστές οι εθνικότηές τους
– Δημοσιότητα το όνομα του μακελάρη: είναι ο 28χρονος Λάκε Μασραπόφ από το Κιργιστάν – Έφτασε στην Τουρκία το Νοέμβριο από τη Συρία
– Είχε πολεμήσει με το Ισλαμικό Κράτος και χρησιμοποίησε ειδικές σφαίρες για να εξασφαλίσει για να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους
– Είχε ειδική εκπαίδευση και τον είχαν επιλέξει ειδικά για να κάνει την επίθεση!
– Κρατούνται η γυναίκα και τα παιδιά του – “Από την τηλεόραση το έμαθα” φέρεται να δήλωσε η σύζυγός του

Σε ακόμη δυο συλλήψεις σε σχέση με το μακελειό στην Κωνσταντινούπολη λίγες ώρες μετά την αλλαγή του χρόνου προχώρησαν οι τουρκικές αρχές, λίγες ώρες αφού δόθηκαν στη δημοσιότητα το όνομα και η ηλικία του μακελάρη, του νεαρού άνδρα που σκόρπισε το θάνατο λίγες ώρες μετά την αλλαγή του κέντρο στο νυχτερινό κέντρο Reina, όπου σκότωσε 39 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 69!

Δυο ξένοι υπήκοοι συνελήφθησαν την Τρίτη (03.01.2017) στο αεροδρόμιο Αττατούρκ της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσαν το πρακτορείο Dogan και το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και επιβεβαίωσε λίγη ώρα αργότερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας.

Οι δύο αλλοδαποί, η εθνικότητα των οποίων δεν είναι ακόμη γνωστή, συνελήφθησαν στην είσοδο του τερματικού σταθμού των διεθνών αναχωρήσεων και μεταφέρθηκαν στη γενική αστυνομική διεύθυνση της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το Dogan.

Υπό κράτηση έχει τεθεί και η σύζυγος του δράστη, που έφτασε μαζί με τον άντρα της και τα παιδιά τους τον Νοέμβριο στην Τουρκία. Η γυναίκα φέρεται να δηλώνει πως όχι μόνο δεν ήξερε τίποτα για την επίθεση αλλά και ότι έμαθε για την εμπλοκή του άνδρα της με το Ισλαμικό Κράτος από την τηλεόραση!

Lakhe Mashrapov το όνομα του μακελάρη

Τη φωτογραφία από το διαβατήριο του φερόμενου ως δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο Reina το βράδυ της Πρωτοχρονιάς έδωσαν στη δημοσιότητα οι τουρκικές αρχές. Πρόκειται για τον 28χρονο Lakhe Mashrapov, από το Κιργιστάν.

Έφτασε στο Ικόνιο της Τουρκίας από τη Συρία τον Νοέμβριο του 2016 και για να μην κινήσει υποψίες χρησιμοποίησε ως κάλυψη τη γυναίκα και τα παιδιά του. Η οικογένειά του έχει προσαχθεί και κρατείται. Και μπήκε από τη Συρία γιατί, φέρεται, να είχε πολεμήσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Στο “όνομα” των τζιχαντιστών άλλωστε θέρισε 39 ζωές και ταυμάτισε 69 ανθρώπους. Όπως γράφει η εφημερίδα Hurriyet, στο ότι πολέμησε στις τάξεις του ISIS οφείλεται το γεγονός ότι “χειρίζεται πολύ καλά τα πυροβόλα όπλα”. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Hurriyet, Αμπντουλκαντίρ Σελβί ο 28χρονος είχε εκπαιδευτεί στο αντάρτικο πόλεων και είχε “επιλεγεί ειδικά” για να διαπράξει την επίθεση στο Reina.

Λίγες ώρες πριν δημοσιοποιηθεί η νέα φωτογραφία τοθ δράστη είχαν έρθει στο φως νέες αποκαλύψεις για τον τρόπο που έδρασε λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου και πως θέρισε 39 ζωές μέσα σε ένα από τα πιο γνωστά και κοσμικά κλαμπ της Κωνσταντινούπολης. Ήθελε να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα. Και είχε την εκπαίδευση και τη γνώση για να το πετύχει αυτό. Προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι τουρκικές αρχές.

Αφού εξέτασαν εκατοντάδες κάμερες ασφαλείας σε όλους τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, διαπίστωσαν την πορεία του δράστη προς το κλαμπ το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, λίγα λεπτά αφού είχε αλλάξει ο χρόνος και εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν στο Reina για να γιορτάσουν το νέο χρόνο.

Όπως φαίνεται από video, ο μακελάρης πήγε με ταξί μέχρι ένα σημείο κοντά στο κλαμπ. Πήρε το ταξί από την Ζεϊτίνμπουρνου περίπου τα μεσάνυχτα. Έφτασε κοντά στο κέντρο περίπου στις 1:15 ώρα Τουρκίας, περπάτησε και περπάτησε απόσταση τριών λεπτών για να φτάσει στο Reina. Εκεί, έβγαλε το όπλο από το σάκο του και μπήκε στο κέντρο πυροβολώντας και σκοτώνοντας. Αυτός είναι όπως τονίζουν οι Αρχές ο τρόπος εισόδου που χρησιμοποιούν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους όταν εισέρχονται σε χώρους με πολύ κόσμο.

Μάλιστα από τα ευρήματα διαπιστώθηκε ότι ο δράστης είναι κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει πως να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Είχε κολλήσει με ταινία τους γεμιστήρες ανά δύο για να ελαχιστοποιήσει τον χρόνο αλλαγής τους όταν άδειαζαν, κάτι που κάνουν οι ειδικές δυνάμεις. Επίσης από τους κάλυκες που βρέθηκαν διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποίησε διατρητικές σφαίρες, οι οποίες από μικρή απόσταση μπορούν να διαπεράσουν δύο ή και τρία ανθρώπινα σώματα αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων.

Σύμφωνα με την Hurriyet και την Haberturk, ο δράστης χρησιμοποίησε διπλούς γεμιστήρες για να εξοικονομήσει χρόνο και έβαζε στο στόχαστρο το άνω μέρος του σώματος των θυμάτων του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε