Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Κοριτσάκι νεκρό από αστυνομικά πυρά

Φώτο Αρχείου

Ένα παιδί σκοτώθηκε από πυρά της αστυνομίας στην διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε υποστηρικτές αντιπάλων πολιτικών στρατοπέδων

στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου τον επόμενο μήνα διεξάγονται εκλογές, ανέφεραν αξιωματούχοι της κυβέρνησης και των Ηνωμένων Εθνών χθες.

Η αστυνομία επενέβη σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του υποψηφίου προέδρου Ετιέν Τσισεκέντι και του σημερινού προέδρου Ζοζέφ Καμπιλά την Παρασκευή στην πόλη Μπούτζι-Μάγι, προπύργιο του Τσισεκέντι στην επαρχία Ανατολικό Κασάι.

“Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα και χτυπήθηκε ένα μικρό κορίτσι, είναι ντροπή”, δήλωσε ο στρατηγός Σαρλ Μπισενγκιμάνα, επικεφαλής της αστυνομίας. Δεν διευκρίνισε την ηλικία του θύματος.

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια στην πόλη του κεντρικού Κονγκό, σύμφωνα με τον Μουνουμπάι Μαντνότζε, εκπρόσωπο της αποστολής των κυανόκρανων του ΟΗΕ στη χώρα.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Λαμπέρ Μέντε κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι “προκάλεσε” τις υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας πρέπει να ενεργούν με “περισσότερο επαγγελματισμό”, προσθέτοντας ότι ένας αστυνομικός συνελήφθη μετά το θάνατο του παιδιού.

Τα γραφεία του κόμματος του Τσισεκέντι, της Ένωσης για την Δημοκρατία και την Κοινωνική Πρόοδο (UDPS) στην Κινσάσα δέχθηκαν επίθεση το απόγευμα του Σαββάτου από ενόπλους που επέβαιναν σε τζιπ, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχός του.

Οι προεδρικές εκλογές της 28ης Νοεμβρίου στο Κονγκό είναι οι δεύτερες μετά τον τερματισμό του βάρβαρου εμφυλίου ο οποίος στοίχισε εκατομμύρια ζωές και παρατηρητές προειδοποιούν ότι ίσως ξεσπάσουν νέες ταραχές έπειτα από αυτές.

Ο Καμπιλά θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος παρά την αποτυχία του να αντιμετωπίσει την διαφθορά και να αποκαταστήσει πλήρως την ειρήνη στη χώρα–αντάρτικες οργανώσεις συνεχίζουν να δρουν, κυρίως στις ζούγκλες στο ανατολικό τμήμα της ΛΔΚ. Ο Τσισεκέντι θεωρείται ο πιο ισχυρός του αντίπαλος.

Ο ορυκτός πλούτος του Κονγκό έχει προσελκύσει επενδύσεις αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η ανάπτυξη της χώρας είναι εξαιρετικά αργή, λόγω της βίας σε τμήματα της χώρας αλλά και των ανησυχιών για κατά πόσον τηρούνται οι συμβάσεις που συνάπτονται.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε