Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: Χώρες παίρνουν ξανά αυστηρά μέτρα η μία μετά την άλλη – Από τοπικό μέχρι ολικό lockdown!

Ολλανδία κορονοϊός

Καθώς ο κορονοϊός “σαρώνει” με δεύτερο κύμα αρκετές χώρες, η επιβολή μέτρων εθνικού lockdown κατά το πρότυπο της περασμένης άνοιξης δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των περισσοτέρων χωρών.

Ωστόσο πληθύνονται οι περιπτώσεις ενίσχυσης των υγειονομικών μέτρων απέναντι στην επέλαση της Covid-19.

Από την Γαλλία μέχρι τον Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, οι κυβερνήσεις ενισχύουν τα υγειονομικά μέτρα, προσπαθώντας να αποφύγουν πάση θυσία ένα γενικό lockdown που θα είχε καταστροφικές οικονομικές συνέπειες.

«Αυτό που παρατηρούμε στους αριθμούς των τελευταίων ημερών θα πρέπει να ανησυχήσει του πάντες», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό. «Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να ξαναζήσουμε είναι το lockdown της άνοιξης», είπε απευθύνοντας έκκληση για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Πιο απειλητικός εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός του Οντάριο Νταγκ Φορντ: «Θέλω να είμαι σαφής: όλα τα ενδεχόμενα είναι επάνω στο τραπέζι».

Ισραήλ

Οι ισραηλινές αρχές επέβαλαν μέτρα εθνικού lockdown τουλάχιστον τριών εβδομάδων από τις 13 Σεπτεμβρίου, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται συνεχώς. Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου πείσθηκε να επιβάλει το δραστικό απαγορευτικό μέτρο καθώς πλησιάζει η εποχή των μεγάλων εβραϊκών γιορτών, που συνοδεύονται από μεγάλες συγκεντρώσεις πιστών, συνωστισμό και , κατά συνέπεια, εξάπλωση του ιού.

Γαλλία

Η κατάσταση είναι ανησυχητική και στην Γαλλία όπου ενισχύονται τα υγειονομικά περιοριστικά μέτρα: απαγόρευση φοιτητικών πάρτι, σχολικών εκδρομών και επισκέψεων, των συγκεντρώσεων άνω των δέκα ατόμων, ενώ νέες σειρές μέτρων τοπικού χαρακτήρα ανακοινώθηκαν σε ορισμένες πόλεις, όπως η Μασσαλία και το Μπορντό.

Βρετανία

Η αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα οδήγησε στην επαναφορά μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας. Ετσι από χθες, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των έξι ατόμων τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Μέτρα λαμβάνονται και σε τοπικό επίπεδο, ενώ υπό μελέτη βρίσκεται επίσης η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας την νύκτα, καθώς η κυβέρνηση αγωνίζεται να αποφύγει την επιβολή ενός καθολικού lockdown.

Αυστραλία

Στην Αυστραλία, το εθνικό lockdown έχει μετατραπεί σε τοπική απομόνωση. Από τον Ιούλιο ισχύει στην Μελβούρνη η απαγόρευσης μετακίνησης σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 χιλιομέτρων από το σπίτι.

Νέα Ζηλανδία

Αφού πέρασε πολλές εβδομάδες χωρίς την εμφάνιση κρούσματος, η Νέα Ζηλανδία επέβαλε νέο lockdown μετά την εμφάνιση κρουσμάτων. Τα μέτρα θα αρθούν στις 21 Σεπτεμβρίου, αλλά θα παραμείνουν στο Οκλαντ εν αναμονή νέας αξιολόγησης της κατάστασης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις