Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κουρδιστάν: Άνοιξαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα – Απειλεί με εισβολή η Τουρκία

δημοψήφισμα

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα στο βόρειο Ιράκ άνοιξαν. Οι Κούρδοι, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος κρατούν την ανάσα τους για τις εξελίξεις.

 

Στο δημοψήφισμα θεωρείται βέβαιο ότι παρά τις πιέσεις θα επικρατήσει το “ναι”. Τα αποτελέσματα αναμένονται σε 72 ώρες από το κλείσιμο της κάλπης στις 18:00 σήμερα το απόγευμα.

Οι επιπτώσεις στην περιοχή αναμένεται να είναι τεράστιες και πολλοί εκφράζουν φόβους για την ευρύτερη σταθερότητα. Ένα αυτόνομο Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ και σε περιοχές που γειτνιάζουν με εκείνες που ελέγχονται από τους Κούρδους στη Συρία δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο για τα δύο αυτά κράτη όσο όμως και για το Ιράν και την Τουρκία.

Απειλεί η Άγκυρα

Η Άγκυρα μάλιστα δεν κρύβει τον εκνευρισμό της. Με σημερινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τονίζει ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα και το θεωρεί κενό και άκυρο.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα θα θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια, ενώ η Άγκυρα θα λάβει όλα τα μέτρα εάν αυτό, οδηγήσει σε ενέργειες που θα στοχεύσουν την ασφάλεια της Τουρκίας.

Παράλληλα, συνιστάται στους Τούρκους πολίτες που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, να τις εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό, εάν δεν έχουν κάποια υποχρέωση για να παραμείνουν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις