Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Κουρδιστάν: Δημοψήφισμα και μαζικές ασκήσεις από Ιράν και Τουρκία – Φόβος νέου πολέμου;

Κουρδιστάν δημοψήφισμα Ιράν Τουρκία

Το σημερινό δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν έχει σημάνει συναγερμό σε ολόκληρη την περιοχή. Δεν είναι μονάχα η Βαγδάτη που φοβάται απώλεια εδαφών. Τουρκία και Ιράν επέλεξαν να κάνουν μαζικές ασκήσεις στα σύνορα με τις αυτόνομες περιοχές και στέλνουν μήνυμα.

Το Ιράν με μαζικές ασκήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν νυχτερινές επιχειρήσεις καταδρομών και μαζικά πυρά πυροβολικού δίνει τη δική του δυναμική απάντηση στο δημοψήφισμα.

Οι Κούρδοι του Ιράκ δεν έκαναν πίσω και προχώρησαν στο δημοψήφισμα για τη δημιουργία κράτους, ένα δημοψήφισμα στο οποίο το “ναι” αναμένεται να πάρει συντριπτικό ποσοστό.

Ωστόσο για το Ιράν αλλά και την Τουρκία η προοπτική ανεξαρτητοποίησησς των Κούρδων του Ιράκ και ο έλεγχος των πετρελαίων της περιοχής από αυτούς αποτελεί έναν τεράστιο κίνδυνο.

Η Τουρκία έχει συγκεντρώσει δυνάμεις στην περιοχή και κάνει ασκήσεις την ώρα που ανακοινώνει ότι θα διατηρήσει τις δυνάμεις που έχει σε Συρία και Ιράκ για ακόμη έναν χρόνο.

“Σκακιέρα”

Η πιθανότητα ανεξαρτητοποίησης των Κούρων οδηγεί κατά πολλούς σε ένα ντόμινο εξελίξεων. Οι περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους στη Συρία είναι απόλυτα εφαπτόμενες με εκείνες του Ιράκ και το προφανές είναι μια μελλοντική τους ενοποίηση.

Είναι ο εφιάλτης για κράτη όπως η Τουρκία και το Ιράν που διαθέτουν στα εδάφη τους περιοχές όπου το κουρδικό στοιχείο πλειοψηφεί.

Το ερώτημα είναι εάν Τουρκία και Ιράν θα επιχειρήσουν να επέμβουν. Η απάντηση είναι δύσκολη καθώς κανείς δεν θέλει την πλήρη αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Οι ισορροπίες είναι λεπτές. Οποιαδήποτε επέμβαση εντός των ορίων του Ιράκ θα προκαλέσει αντιδράσεις είτε αυτή γίνει απ’ την Τουρκία είτε από το Ιράν…

Αυτό είναι ίσως που εκμεταλλεύονται οι Κούρδοι, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τις εξελίξεις…

Με πληροφορίες από RT

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις