Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Κόβει την κοινωνική βοήθεια και ο Σαρκοζί

Ο Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκε με τα συνδικάτα της χώρας στο προεδρικό μέγαρο. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκε με τα συνδικάτα της χώρας στο προεδρικό μέγαρο. ΦΩΤΟ REUTERS
Ταφόπλακα βάζει ο γάλλος πρόεδρος τα κοινωνικά μέτρα που είχε ανακοινώσει πέρσι στον βωμό της ανάταξης των δημόσιων οικονομικών.

 

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε χθες ότι εγκαταλείπονται τα κοινωνικά μέτρα που είχαν εξαγγελθεί το 2009 ως αντίβαρο στην κρίση, εξηγώντας πως η περίσταση απαιτεί «να εστιάσουμε πλέον στην ανασύσταση των δημοσίων οικονομικών», της οποίας προανάκρουσμα ήταν το πάγωμα των κρατικών δαπανών.
 
Η πλειονότητα των εργατικών συνδικάτων αξίωναν την αναδρομολόγηση της άμεσης βοήθειας προς τα χαμηλώτερα εισοδήματα και τους περιστασιακά εργαζόμενους (βοήθημα 150 ευρώ σε 3 εκατ. οικογένειες και φορολογικές μειώσεις στους ασθενέστερους), όμως ο Σαρκοζί απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους τους στην «ειδική σύσκεψη».
 
«Γνωρίζω πως ορισμένοι μεταξύ υμών θα επιθυμούσατε την επαναδρομολόγηση των μέτρων, όμως γνωρίζετε πολύ καλά πως η Γαλλία δεν μπορεί να κινηθεί αποκλειστικά προς αυτήν την κατεύθυνση, θα ήταν καταστροφικό για την ανταγωνιστικότητά της». Επιπλέον, κατά τον ίδιον, «η ζήτηση από την πλευρά των νοικοκυριών εξακολουθεί να αντέχει», μολονότι τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2010, που θα δημοσιευθούν την Τετάρτη, δείχνουν πως η ανάκαμψη είναι ισχνή και οι δαπάνες των νοικοκυριών-κύριος μοχλός της γαλλικής οικονομίας-είναι πεσμένες.
 
Απεναντίας, ο Σαρκοζί τάχθηκε υπέρ της παράτασης της βοήθειας από το κράτος προς τις επιχειρήσεις εκείνες που εφαρμόζουν τη μερική απασχόληση των υπαλλήλων τους και προσλαμβάνουν εκ περιτροπής νέους εργαζομένους.
 
Επιπλέον, ο γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε πως η οικονομική πολιτική του διολισθαίνει προς τη λιτότητα, έπειτα από την ανακοίνωση του παγώματος των κρατικών δαπανών. «Έχουμε έναν σαφή στόχο, να ανατάξουμε τη δημόσια οικονομία. Ήταν πρωταρχικός μας στόχος ήδη πριν την οικονομική κρίση και παραμένει ως τέτοιος. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε προσανατολισμό», πρόσθεσε.
 
Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων CGT, CFDT, και FO, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, υπογραμμίζοντας την έλλειψη νέων μέτρων για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων και εξέφρασαν τη λύπη τους για την πολιτική της «λιτότητας». «Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν αρνητικό», τόνισε ο γγ της CGT Μπερνάρ Τιμπό.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε