Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Κόβουν λεφτά στον βασιλιά Χουάν Κάρλος και στη βασίλισσα Σοφία

REUTERS
REUTERS

Η λιτότητα χτύπησε και το παλάτι της Ισπανίας. Ψαλίδι στον προϋπολογισμό κατά 2% για να περιοριστούν τα έξοδα.

 Καθώς ο προϋπολογισμός του ψαλιδισμένο κατά 2% την τρέχουσα χρονιά, ούτε ο βασιλικός Οίκος. . . ξέφυγε από τη λιτότητα που εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα: οι μισθοί των ανωτέρων υπαλλήλων, αλλά και οι δαπάνες για το πρωτόκολλο μειώθηκαν δραστικά προκειμένου ν’ ανταποκριθεί ο θεσμός στις απαιτήσεις του κρατικού προϋπολογισμού.

    Συνολικά, οι οικονομίες που καλείται να κάνει ο Οίκος των Βουρβόνων θα είναι αυξημένες κατά 170.000 ευρώ σε σύγκριση με το περασμένο έτος, με τον προϋπολογισμό που χορηγείται στον βασιλέα Χουάν Κάρλος να ανέρχεται στα 8,624 εκατ. ευρώ.

    «Οι επικρατέστεροι τομείς για τις περικοπές αναμένεται να είναι τα έξοδα του προσωπικού και οι δαπάνες πρωτοκόλλου και παραστάσεως», εξήγησε υπεύθυνος του βασιλικού Οίκου, προσδιορίζοντας πως οι μισθοί που θα περικοπούν θα αφορούν τους ένδεκα ανώτατους λειτουργούς που αριθμεί ο θεσμός.

    «Απώτερος στόχος είναι να επιμερισθούν οι περικοπές κατά τρόπο δίκαιο, τουτέστιν εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο θα είναι οι πλέον υψηλόβαθμοι, προκειμένου να μην αγγίξουμε τα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια», τόνισε η ίδια πηγή.

    Ανέγγιχτα πάντως θα μείνουν οι αποζημιώσεις των μελών της βασιλικής οικογένειας, τόνισε ο ίδιος, μ’ όλο που κι αυτό το ενδεχόμενο δεν αποκλείεται εντελώς.

    Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο βασιλικός Οίκος για πρώτη φορά δημοσίευσε τα στοιχεία του προϋπολογισμού του: από τα 8,434 εκατ. ευρώ του περασμένου έτους, η ετήσια αποζημίωση του Χουάν Κάρλος ανερχόταν στα 292.752 ευρώ, ενώ του πρίγκιπα-διαδόχου Φελίπε στα 146.375 ευρώ. Το 2010 όλες οι αμοιβές της βασιλικής οικογένειας είχαν μειωθεί κατά 10% και το 2011 είχαν παγώσει στα ίδια επίπεδα.

    Μεταξύ των εξόδων πρωτοκόλλου που θα περικοπούν λόγω οικονομιών είναι και η επίσημη δεξίωση για τον εορτασμό της εθνικής εορτής στις 12 Οκτωβρίου.

    Παράλληλα, ο βασιλικός Οίκος εξετάζει σε συνδυασμό με πολλούς άλλους κυβερνητικούς υπουργούς -ιδίως των Εσωτερικών και της Αμύνης– την πιθανή περικοπή των προϋπολογισμών σε αυτά τα υπουργεία.

    Ο προϋπολογισμός του 2012 περιλαμβάνει ανήκουστες έως σήμερα περικοπές για την Ισπανία, και προβλέπει μείωση κατά 27,3 δισ. ευρώ (δηλ. ποσοστό 16,9%) στους προϋπολογισμούς των υπουργείων, σε μία προσπάθεια να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα από το 8,51% του ΑΕΠ στο 5,3% έως τα τέλη του χρόνου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε