Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Κόβουν τις εισαγωγές από Ιαπωνία – Φόβοι για τη διαρροή πυρηνικής ενέργειας

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Το “ραδιενεργό τσουνάμι” αρχίζει να πλήττει την Ιαπωνία αλλά και τις γύρω χώρες και σιγά, σιγά ο πλανήτης ολόκληρος αρχίζει να φοβάται τη ραδιενέργεια

Πρώτη έσπευσε να ανακοινώσει τους ελέγχους στις εισαγωγές προϊόντων από την Ιαπωνία η Σιγκαπούρη που έθεσε σε ετοιμότητα τις κτηνιατρικές αρχές.

Ήδη ωστόσο οι επιστήμονες και εδώ στην Ελλάδα μιλούν για μόλυνση καθώς από τη στιγμή που καταγράφονται υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας σε ανθρώπους θεωρείται βέβαιο ότι έχει αρχίσει να μολύνεται τόσο το έδαφος όσο και το νερό.

Παράλληλα η συνεχιζόμενη διαρροή ραδιενεργού υλικού έχει σημάνει συναγερμό αφού θεωρείται δεδομένη η μόλυνση της θάλασσας της Ιαπωνίας κάτι που σημαίνει άμεσες επιπτώσεις στην τεράστια βιομηχανία αλιείας χωρών όπως η ίδια ή η Κίνα με εκατομμύρια τόνους εξαγωγών κάθε χρόνο.

Ωστόσο το πρόβλημα φαίνεται ότι δεν αφορά μόνο “τοπικά” την Ιαπωνία σε επίπεδο μόλυνσης, αλλά και τις γύρω χώρες καθώς η Νότια Κορέα ήδη έχει αρχίσει τις μετρήσεις για πιθανή μεταφορά ραδιενεργών υλικών. Μιλάμε για περιοχές που απέχουν τουλάχιστον 1.000 χιλιόμετρα από το χώρο των πυρηνικών εργοστασίων της Ιαπωνίας.

Η “διαρροή” πληροφοριών με το σταγονόμετρο από τους Ιάπωνες κάνει πολλές κυβερνήσεις διπλανών χωρών να φοβούνται ότι κάτι κρύβεται.

Έλληνες επιστήμονες τονίζουν ότι η κατάσταση ίσως είναι πολύ πιο επικίνδυνη απ’ ό,τι μέχρι στιγμής νομίζουμε.

Μετά και τη νέα έκρηξη στο ίδιο εργοστάσιο αλλά σε άλλο αντιδραστήρα και καθώς ήδη από την πρώτη έκρηξη οι καταγραφές ραδιενέργειας είναι μεγάλες τονίζουν ότι τα υλικά αυτά είναι εξαιρετικά ανθεκτικά.
Ικανά να επηρεάσουν για δεκαετίες τους οργανισμούς, αλλά κυρίως να μεταφέρονται μέσω των οργανισμών, ειδικά από τη στιγμή που τα είδη του Ειρηνικού Ωκεανού είναι κατά κύριο λόγο μεταναστευτικά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε