Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Κούβα: “προετοιμάζονται” για την πετρελαιοκηλίδα, που πλησιάζει…

Κούβα: “προετοιμάζονται” για την πετρελαιοκηλίδα, που πλησιάζει…

Τμήματα της ποσότητας του πετρελαίου,  έχουν εντοπιστεί έως και 100 μίλια (160 χλμ.) βορειοδυτικά της Κούβας…

Η Κούβα προχωρά σε προετοιμασίες,  για να προστατεύσει τις ακτές της,  για την περίπτωση που η πετρελαιοκηλίδα από το κοίτασμα της BP συνεχίσει να εξαπλώνεται στον Κόλπο του Μεξικού, δήλωσαν αξιωματούχοι στην Αβάνα.
 
Δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τις προετοιμασίες, πάντως σημείωσαν ότι η Βενεζουέλα, σύμμαχος της Κούβας με εκτεταμένη πετρελαϊκή βιομηχανία, έστειλε μια ομάδα ειδικών στην αντιμετώπιση διαρροών για να βοηθήσει.

Εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου έχουν διαρρεύσει στον Κόλπο στις 58 ημέρες που διαρκεί η διαρροή, κι έχουν μολύνει τουλάχιστον 190 χλμ. στις ακτογραμμές των ΗΠΑ.

Τμήματα της ποσότητας του πετρελαίου έχουν εντοπιστεί έως και 100 μίλια (160 χλμ.) βορειοδυτικά της Κούβας και υπάρχουν προβλέψεις που λένε ότι τα ρεύματα τελικά θα μεταφέρουν ποσότητες του αργού στις ακτές της–περίπου 90 μίλια (145 χλμ.) νότια του Κι Γουέστ στη Φλόριδα.

Επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ακτογραμμή και τα ύδατα της Κούβας είναι παρθένα, εν μέρει λόγω της έλλειψης ανάπτυξης. Στις βορειοδυτικές ακτές της ζουν και αναπαράγονται πολλά είδη, ανάμεσά τους θαλάσσιες χελώνες, καρχαρίες και μανάτοι –τα μεγάλα υδρόβια φυτοφάγα θηλαστικά–, που αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης.

“Ετοιμαζόμαστε να κάνουμε όλα όσα μπορούμε, και φυσικά να δεχθούμε τη βοήθεια όσων έχουν εμπειρία στην αντιμετώπιση” [πετρελαιοκηλίδων], δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας, Ραμόν Εσπινόσα.

Πρόσθεσε ότι η Κούβα έχει υποστεί μικρές διαρροές αργού από δεξαμενόπλοια–αλλά ποτέ κάτι του μεγέθους της διαρροής από το κοίτασμα της BP.

Η Κούβα δεν εξορύσσει πετρέλαιο από υποθαλάσσια κοιτάσματα στις ακτές της, ωστόσο η ισπανική Repsol YPF έχει συνάψει συμβόλαιο για την εγκατάσταση πλατφόρμας για εξερευνητικούς σκοπούς στις ακτές της χώρας, κάτι που αναμένεται να αρχίσει αργότερα εφέτος ή στις αρχές του 2011.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής Άμυνας της Κούβας στρατηγός Ραμόν Πάρδο Γκέρα, στην ίδια συνέντευξη, σημείωσε ότι οι αρχές παρακολουθούν κάθε εξέλιξη σχετικά με την πετρελαιοκηλίδα και προσπαθούν να προετοιμάσουν τους κατοίκους των ακτών για την άφιξή της.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν ότι υπήρξαν συναντήσεις με τις αρχές της Κούβας για να συζητηθεί το θέμα και ότι η Ουάσινγκτον παρέχει στην Αβάνα συνεχή πληροφόρηση για την κατεύθυνση της πετρελαιοκηλίδας.

Παρά τα 50 χρόνια αδιάλλειπτης εχθρότητας στις διμερείς σχέσεις η Αβάνα δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας, σύμφωνα με τον Γουέιν Σμιθ, πρώην αμερικανό διπλωμάτη ο οποίος πρόσφατα μετέβη, μαζί με μέλη της βουλής της πολιτείας του Τέξας, στη νήσο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε