Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κρανίου τόπος τα Φίτζι από φονικό κυκλώνα – 6 νεκροί (ΦΩΤΟ)

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ένας σφοδρός τροπικός κυκλώνας έπληξε το αρχιπέλαγος του Βανουάτου, στον Ειρηνικό Ωκεανό και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ενδέχεται να έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και δεκάδες νεκρούς.

Για «15 με 30 λεπτά απόλυτου τρόμου» έκανε λόγο η Άλις Κλέμεντς, εκπρόσωπος τύπου της Unicef περιγράφοντας το πέρασμα από το Βανουάτου του Παμ, ενός κυκλώνα κατηγορίας 5.

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της Ταμείου του ΟΗΕ για τα Παιδιά, αυτός ο κυκλώνας ενδέχεται να είναι «ένας από τους χειρότερους στην ιστορία του Ειρηνικού», την ώρα που το αμερικανικό δίκτυο CNN επιβεβαίωσε την είδηση για τουλάχιστον 6 νεκρούς μέχρι στιγμής.

«Αν και είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι, οι πρώτες πληροφορίες καταδεικνύουν ότι αυτή η φυσική καταστροφή ενδέχεται να είναι μία από τις χειρότερες στην ιστορία του Ειρηνικού» επισημαίνει η Βίβιεν Μάινταμπορν, εκτελεστική διευθύντρια της Unicef Νέας Ζηλανδίας.

Μετρούν τα… “σπασμένα”

Προς το παρόν είναι δύσκολο να διευκρινιστεί το εύρος της καταστροφής, καθώς οι επικοινωνίες διακόπηκαν σε ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής όταν ο κυκλώνας έπληξε το Βανουάτου τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο συνοδευόμενος από ανέμους εντάσεως 340 χιλιομέτρων/ ώρα.

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες που επικαλείται ο ΟΗΕ, 44 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε μία μόνο από τις επαρχίες του Βανουάτου

«Ενδέχεται να έχουμε θύματα, ενδεχομένως έναν σημαντικό αριθμό θυμάτων, ωστόσο δε μπορούμε ακόμα να γνωρίζουμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σούνε Γκούντνιτζ, επικεφαλής του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA) στον Ειρηνικό.

«Όπως όλα δείχνουν έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές. Οι δρόμοι έχουν γεμίσει συντρίμμια και εκτεταμένες πλημμύρες έχουν σημειωθεί» λέει η ίδια πηγή.

«Σήμερα το πρωί, αντικρίσαμε ένα θέαμα ολοκληρωτικής καταστροφής εδώ» δήλωσε ο Τομ Σκίροου, της ανθρωπιστικής οργάνωσης Save the Children, που έκανε δηλώσεις από την πρωτεύουσα του Βανουάτου, Πορτ Βίλα.

«Σπίτια έχουν καταστραφεί, δέντρα έχουν ξεριζωθεί, οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί και ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους αναζητώντας βοήθεια» είπε ο ίδιος.

«Οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και το πλήρες εύρος των καταστροφών δεν θα γίνει γνωστό παρά σε διάστημα αρκετών ημερών» υπογράμμισε ο Σκίροου. Αυτή η κατάσταση αποτελεί μία τεράστια πρόκληση για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, σημείωσε.

Η Κλόι Μόρισον, μία εργαζόμενη σε οργάνωση αρωγής που βρίσκεται επίσης στο Πορτ Βίλα, περιέγραψε ότι πέρασε τη νύχτα σε ένα καταφύγιο, σε κατάσταση τρόμου.

«Υπάρχουν πληροφορίες από τους συναδέλφους μας σύμφωνα με τις οποίες ολόκληρα χωριά ισοπεδώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας» δήλωσε η ίδια στο πρακτορείο ειδήσεων της Αυστραλίας AAP.

«Σπίτια και καλύβες διαλύθηκαν και μετατράπηκαν σε συντρίμμια» προσέθεσε η ίδια.

Ο κυκλώνας σάρωσε το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους, όπου ζουν περισσότεροι από 65.000 άνθρωποι και νησιά που βρίσκονται νοτιότερα όπου ζουν περίπου 33.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας, που παρακολουθεί το φαινόμενο, το μεγαλύτερο τμήμα του Βανουάτου έχει πληγεί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτό: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε