Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Κρατούνται επτά άτομα για το μακελειό στην Αλεξάνδρεια – Σε προστατευτικό κλοιό οι κόπτες της Αυστρίας

Κρατούνται επτά άτομα για το μακελειό στην Αλεξάνδρεια – Σε προστατευτικό κλοιό οι κόπτες της Αυστρίας
Η επίθεση αυτοκτονίας, όπως εκτιμάται, προκάλεσε το θάνατο 21 ανθρώπων και τον τραυματισμό 97, τα οποία βρίσκονταν έξω από την εκκλησία ενώ τελείτο νυκτερινή λειτουργία.
 

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είπαν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι «ξένα στοιχεία» ήταν πίσω από την έκρηξη, την οποία απέδωσαν σε βομβιστή αυτοκτονίας.
 
Μία ιρακινή οργάνωση, που έχει δεσμούς με την αλ-Κάιντα είχε απειλήσει το Νοέμβριο να επιτεθεί στην αιγυπτιακή κοπτική εκκλησία.
 
Και δύο εβδομάδες πριν από την επίθεση, μία οργάνωση σε ισλαμικό ιστότοπο προέτρεπε τους μουσουλμάνους να επιτεθούν σε χριστιανικές εκκλησίες την περίοδο των Χριστουγέννων, που οι παλαιοημερολογίτες Κόπτες εορτάζουν στις 7 Ιανουαρίου.
Σε άλλο ισλαμικό ιστότοπο αναρτήθηκε μια δήλωση μετά την έκρηξη που ανέφερε ότι «αυτή ήταν η πρώτη στάλα μιας δυνατής βροχής, απελευθερώστε τους κρατούμενους μας και ξαναγυρίστε στο Ισλάμ», χωρίς να υπογράφεται από κάποια οργάνωση.
 
Ισλαμικές ομάδες κατηγόρησαν την χριστιανική Εκκλησία ότι προσπαθεί να πειθαναγκάσει χριστιανές γυναίκες που ήθελαν να προσηλυτιστούν στο Ισλάμ, να μην το κάνουν.
 
Οι χριστιανοί αποτελούν το 10% των σχεδόν 80 εκατομμυρίων κατοίκων της Αιγύπτου και συχνά προκαλούνται εντάσεις με τους μουσουλμάνους σε ζητήματα ανέγερσης εκκλησιών και σχέσεων ανάμεσα στις δύο θρησκείες.
Σύμφωνα με τους νόμους της χώρας, είναι ευκολότερη η ανέγερση ενός τεμένους από μιας εκκλησίας κάτι που αποτελεί αιτία διαμαρτυρίας.

Υπό αστυνομική παρακολούθηση οι κόπτες της Αυστρίας

Υπό αστυνομική παρακολούθηση έχουν θέσει οι αυστριακές αρχές τους κόπτες που βρίσκονται στη χώρα.

Τα μέτρα είχαν ληφθεί πριν την επίθεση στην Αλεξάνδρεια και βασίζονται σε μία λίστα θανάτου που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και η οποία περιέχει τα ονόματα 150 Κοπτών που ζουν σε διάφορες χώρες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών Ρούντολφ Γκολία.

Η λίστα περιλαμβάνει 15 ανθρώπους που ζουν στην Αυστρία και ανέβηκε στο διαδίκτυο από μία εξτρεμιστική οργάνωση, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε