Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Κραχ στην Τουρκία! Στα ύψη ο πληθωρισμός, στα τάρταρα η λίρα

Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA

Δεν έχει τέλος η κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας. Και φαίνεται πως η τρομοκρατική επίθεση με τους 39 νεκρούς και τους 69 τραυματίες το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στο κέντρο Reina στην Κωνσταντινούπολη ήταν ένα ακόμη (ίσως και το τελειωτικό) χτύπημα. Και ο Ερντογάν έχει χάσει τον έλεγχο αφού το μόνο που τον νοιάζει είναι να φυλακίζει αντιπάλους.

Την Τρίτη, δυο μέρες μετά το νέο μακελειό, τη τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 1,6% σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ. Η λίρα υποχώρησε στο επίπεδο των 3,60 έναντι του δολαρίου, με τη σωρευτική υποτίμησή της στο τελευταίο 12μηνο να φθάνει το 19%.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Bloomberg, πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν. Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,53% τον περασμένο μήνα, πάνω από όλες τις εκτιμήσεις και περισσότερο από 3,5 ποσοστιαίες μονάδες πέραν του στόχου της κεντρικής τράπεζας της χώρας, όπως ανακοίνωσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία.

Η επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων – περιλαμβανομένων του αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο και της υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τον Δεκέμβριο – εντείνεται από τους αυξανόμενους κινδύνους για την ασφάλεια.

«Οι παράγοντες της αγοράς αναζητούν ενδείξεις ότι η κεντρική τράπεζα παίρνει σοβαρά την πληθωριστική απειλή», δήλωσε υπεύθυνος για τη στρατηγική της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Nomura στο Λονδίνο, ο οποίος πρόβλεψε ότι η ισοτιμία της λίρας θα υποχωρήσει κάτω από τα 4 δολάρια στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

«Έως ότου δούμε μία επιθετική πολιτική σύσφιγξης, όπως αυτή στις αρχές του 2015, η λίρα θα συνεχίσει να πωλείται με βάση κακές ειδήσεις, όπως η φοβερή τρομοκρατική επίθεση, ενώ δεν θα ανατιμάται όταν το κλίμα είναι πιο θετικό», πρόσθεσε το στέλεχος της Nomura.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε