weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Κρίσιμη η εκλογική αναμέτρηση για το Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Κρίσιμη η εκλογική αναμέτρηση για το Σίλβιο Μπερλουσκόνι | Newsit.gr

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν και πάλι το πρωί και θα μείνουν ανοιχτά μέχρι τις τρεις το απόγευμα, όταν θα ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία. Οι εκλογές γίνονται δύο μέρες, Κυριακή και Δευτέρα.

Οι τοπικές εκλογές, η τελευταία εκλογική αναμέτρηση πριν από τις βουλευτικές του 2013, και το αποτέλεσμά τους θα καθορίσουν τον ειδικό βάρος κάθε μίας από τις συνιστώσες του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο πρωθυπουργός Σ. Μπερλουσκόνι, με δηλώσεις του, επανέλαβε ότι πρόκειται για εκλογικό τεστ εθνικής σημασίας. Από την μία αναζητεί τη λαϊκή στήριξη για να συνεχίσει την κυβερνητική του πορεία για άλλα τρία χρόνια και να μπορεί στην συνέχεια να στοχεύσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας και από την άλλη, η προοδευτική συμμαχία, με επικεφαλής το «Δημοκρατικό Κόμμα», ελπίζει να σταλεί, με την εκλογική αυτή αναμέτρηση, ένα μήνυμα δυσαρέσκειας προς τον Καβαλιέρε και να δημιουργηθεί, παράλληλα, ένα «εργοτάξιο για την εναλλακτική λύση».
 
Από τις δεκατρείς περιφέρειες στις οποίες στήθηκαν οι κάλπες, ο κ. Μπερλουσκόνι είναι βέβαιος ότι θα υπερισχύσει στο Βένετο (με κύρια πόλη την Βενετία) και την Λομβαρδία (με πρωτεύουσα το Μιλάνο), οι οποίες είναι και οι πιο εύπορες της χώρας.Η κεντροαριστερά θεωρεί σίγουρη την επικράτησή της στην Εμίλια Ρομάνια, με την παραδοσιακά αριστερή Μπολώνια, όπως και στην περιφέρεια Τοσκάνη της Φλωρεντίας

Οι προοδευτικοί πιστεύουν, επίσης, ότι έχουν καλές πιθανότητες να κερδίσουν την μάχη στις περιοχές της κεντρικής Ιταλίας Ούμπρια και Μάρκε, όπως και στην νότια Απουλία, όπου θεωρείται πολύ πιθανή η «επιβεβαίωση» του σημερινού αριστερού περιφερειάρχη Νίκι Βέντολα. Πολιτικοί παρατηρητές υπογραμμίζουν, όμως, ότι το όλο πολιτικό «μάτς» θα κριθεί, κυρίως, στην Ρώμη και στο Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο.

Το Πεδεμόντιο είναι η μόνη περιοχή της βόρειας Ιταλίας όπου τα τελευταία πέντε χρόνια, κυβέρνησε η κεντροαριστερά και μια τυχόν ήττα της , θα ήταν, συμβολικά και ουσιαστικά, πολύ βαριά. 

Στη δε ιταλική πρωτεύουσα, το κλίμα της προεκλογικής αυτής περιόδου ήταν ιδιαίτερα οξυμένο: το κόμμα του Σ. Μπερλουσκόνι «Λαός της Ελευθερίας» δεν κατάφερε να συμπεριληφθεί στις εκλογικές λίστες. Σύμφωνα με τον τύπο, ο εκπρόσωπός του έφτασε αργοπορημένος στο κρατικό γραφείο όπου έπρεπε να καταθέσει τα ονόματα των υποψηφίων. 

Όμως, ο Καβαλιέρε έκανε λόγο για μηχανορραφία που στερεί στο κόμμα του, το βασικότερο δημοκρατικό δικαίωμα. Κατά συνέπεια, η υποψήφια της κεντροδεξιάς Ρενάτα Πολβερίνι, κατεβαίνει σήμερα στις εκλογές χωρίς την επίσημη υποστήριξη της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης της συντηρητικής παράταξης και η προοδευτική αντίπαλός της Έμμα Μπονίνο, ιστορικό στέλεχος των ριζοσπαστών, ελπίζει σε μια οριακή νίκη. 

Ο δε «άτακτος σύμμαχος» του πρωθυπουργού, η Λέγκα, ευελπιστεί να αναδειχθεί σε πρώτη δύναμη σε όλες,ουσιαστικά,τις παραγωγικές περιφέρειες του ιταλικού Βορρά. Αν το πετύχει,θα απαιτήσει να μετρά περισσότερο ο λόγος της στο υπουργικό συμβούλιο και την υιοθέτηση πιο αυστηρής γραμμής, κυρίως στο θέμα της μετανάστευσης. Σύμφωνα με τον τύπο, μια πιθανή πρόβλεψη για το τελικό αποτέλεσμα, θα μπορούσε να είναι επτά περιφέρειες στην κεντροαριστερά και έξι στην κεντροδεξιά. 

Τα περιθώρια αβεβαιότητας, όμως, ιδίως στην Ρώμη και στο Τορίνο, είναι μεγάλα, ενώ θα μετρήσει, καθοριστικά και το ποσοστό συμμετοχής, που αυτή την φορά, μπορεί να μην ξεπεράσει το 70%. 

Εκλογές δημοσιογραφικής σιωπής

Το εκλογικό αυτό ραντεβού, τέλος, προσλαμβάνει και ιδιαίτερο χαρακτήρα, λόγω της «δημοσιογραφικής σιωπής» που επιβλήθηκε. Η αρμόδια κρατική αρχή, με την σύμφωνη γνώμη του Σ. Μπερλουσκόνι, αποφάσισε την διακοπή των πολιτικών τόκ σόου, καθ΄όλη την προεκλογική περίοδο. Το μέτρο, στόχευε στην «προστασία της ίσης πρόσβασης στα μέσα ενημέρωσης», της λεγόμενης «par condicio», της αρχής της ισηγορίας. 

Οι περισσότεροι, όμως, τηλεπαρουσιαστές και δημοσιογράφοι, εξεδήλωσαν την έντονη αντίθεσή τους και θεώρησαν ότι το μέτρο αυτό αποτέλεσε ένα ουσιαστικό εμπόδιο στην ελεύθερη πληροφόρηση των πολιτών.

Ρεπορτάζ του ITN

#TAGS MM