Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κρίσιμη η σημερινή μέρα – Ετοιμάζεται μεγάλη διαδήλωση στην Πλατεία Ταχρίρ – Φόβοι για αιματοχυσία

ΦΩΤΟ REUTERS

– «Θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου όπως έχω ορκιστεί»
– Μεταβιβάζει μέρος των εξουσιών του στον Σουλεϊμάν
– Αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ίσχυε στην Αίγυπτο από το 1981 και τη δολοφονία Σαντάτ
– Ανεπαρκείς οι εξαγγελίες Μουμπάρακ λέει ο Ομπάμα

Ήταν μια ομιλία που όλοι την περίμεναν όμως όχι και την κατάληξη. Οι Αιγύπτιοι πανηγύριζαν καθώς θεωρούσαν σίγουρο ότι ο Μουμπάρακ θα ανακοίνωνε την παραίτηση του και την αποχώρηση του από την χώρα.

Μάλιστα οι πληροφορίες έλεγαν πως ο Μουμπάρακ μαγνητοσκόπησε το μήνυμα και αμέσως πήρε αεροπλάνο και έφυγε. Όμως τίποτα από αυτά δεν έγινε.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κατ αρχήν απολογήθηκε τονίζοντας ότι αισθάνεται μεγάλο πόνο για όσους έχασαν τη ζωή τους στα τελευταία γεγονότα, ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων της λαϊκής εξέγερσης, επισήμανε ότι ο αγώνας τους δεν θα είναι μάταιος και πρόσθεσε ότι έχει πειστεί απολύτως από τις τίμιες προθέσεις και τα τίμια αιτήματα των νεαρών διαδηλωτών.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές , κάτι που είχε αναφέρει και πριν μερικές ημέρες. Επισήμανε ότι μέρα με την ημέρα η Αίγυπτος θα προχωρά προς μία ειρηνική μετάβαση και δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύτσει το Σύνταγμα.

Πρόσθεσε ότι θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Αίγυπτο και ότι προτίθεται να προτείνει την αλλαγή πέντε άρθρων του Συντάγματος (76,77,88,93,189) και την κατάργηση ενός έκτου (179).

Επισήμανε ότι ο διάλογος με την αντιπολίτευση οδήγησε σε μία προκαταρκτική ομοφωνία για την επίλυση της παρούσας κρίσης, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δεχτεί κα ουδένα τρόπο εντολές από το εξωτερικό και ότι προτίθεται να παραδώσει ορισμένες εξουσίες στον διορισμένο από τον ίδιο αντιπρόεδρο της χώρας, Ομαρ Σουλεϊμάν.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να φύγει από την Αίγυπτο, δήλωσε ότι θέλει να ταφεί στο αιγυπτιακό έδαφος αλλά δεν είπε ούτε λέξη για την οριστική αποχώρησή του από την εξουσία, γεγονός που εξόργισε το πλήθος της πλατείας Ταχρίρ που πετούσε παπούτσια στην τηλεοπτική εικόνα του Μουμπάρακ και φώναζε τα συνθήματα “Κάτω ο Μουμπάρακ” , “Μουμπάρακ τελείωσες” και “Φύγε τώρα” .

Λίγα λεπτά μετά το τέλος του διαγγέλματος Μουμπάρακ, το πανηγυρικό κλίμα στην πλατεία Ταχρίρ έπαψε να υπάρχει. Οργή, απογοήτευση, θυμός και αποδοκιμασίες από τους σχεδόν 1 εκατομμύριο διαδηλωτές.

«Δε θα δεχτώ υποδείξεις από το εξωτερικό», είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, «απαντώντας» στη δήλωση του Αμερικανού ομολόγου του, Μπαράκ Ομπάμα πως «είναι ώρα για αλλαγή γιατί το ζητάει ο λαός».

Λίγες ώρες αργότερα όμως ο Μπάρακ Ομπάμα χαρακτήρισε τις νέες εξαγγελίες του αιγύπτιου προέδρου ως ανεπαρκείς.

Το χρονικό
Όλα ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα, όταν με έκτακτο δελτίο το BBC μετέδωσε πως επίκειται η παραίτηση Μουμπάρακ και η ανάθεση της εξουσίας στον σημερινό αντιπρόεδρο, Ομάρ Σουλεϊμάν. Σε λίγη ώρα η είδηση είχε κάνει το γύρο του κόσμου, είχε μεταδοθεί από όλα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Φυσικά, έφτασε και στην πλατεία Ταχρίρ, σύμβολο της εξέγερσης των Αιγυπτίων κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ. «Το καθεστώς έπεσε» ήταν το πρώτο σύνθημα και γρήγορα περισσότερο από ένα εκατομμύριο κόσμος γέμισε την πλατεία και τους γύρω δρόμους, πανηγυρίζοντας και περιμένοντας το διάγγελμα του Αιγύπτιου προέδρου.

Σιγά σιγά όμως, άρχισε να εκτυλίσσεται ένα θρίλερ. Οι πληροφορίες περί παραίτησης άρχισαν να διαψεύδονταν, κάνεις δε γνώριζε που βρισκόταν ο Μουμπάρακ (στο θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ σύμφωνα με το Αλ Αραμπίγια), κάνεις δε γνώριζε αν το διάγγελμα θα γινόταν από το παλάτι σε απευθείας σύνδεση ή ήταν ήδη μαγνητοσκοπημένο.

Σιγά σιγά ο κόσμος άρχισε να εξετάζει τα δεδομένα και ο φόβος ενδεχόμενου πραξικοπήματος έγινε ορατός. Και σε αυτό ήρθε να προστεθεί και μια είδηση που μεταδόθηκε μέσω του Αλ Αραμπίγια: αν οι διαδηλωτές δε δεχτούν το σχέδιο να αναλάβει την εξουσία ο Ομάρ Σουλεϊμάν, ο στρατός –που όλες αυτές τις 17 μέρες κράτησε ρόλο θεατή- θα επέμβει!
Στρατός και διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ - ΦΩΤΟ REUTERS
Ο στρατός έπαιξε το δικό του ρόλο στις εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Λίγο αφού έγιναν γνωστές οι φήμες παραίτησης του Μουμπάρακ, αξιωματικός βρέθηκε στην πλατεία Ταχρίρ και ανακοίνωσε στο πλήθος ότι σύντομα, τα αιτήματά του θα ικανοποιηθούν. Αργότερα, με sms ενημέρωσε πως επίκεινται σημαντικές ανακοινώσεις!

Οι διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ ξεκαθάρισαν πως ζητούν την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ και όχι απλά τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Σουλεϊμάν, αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών και «καθρέφτη» του 30ετία προέδρου της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωναν διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία Ταχρίρ, η μεταβίβαση της εξουσίας στον σημερινό αντιπρόεδρο θα είναι απλά η αρχή και όχι το τέλος της εξέγερσης.

Και μάλλον είχαν δίκαιο.

Ο αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομαρ Σουλεϊμάν σε τηλεοπτική ομιλία του προς το Εθνος αμέσως μετά την ομιλία του Χόσνι Μουμπάρακ όπου ο πρόεδρος της Αιγύπτου μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι μεταβιβάζει κάποιες εξουσίες του στον κ. Σουλεϊμάν, ανέφερε ότι δεσμεύεται να εκπληρωθούν τα αιτήματα του λαού μέσω διαλόγου που ήδη άρχισε και συμφώνησε να υπάρξει ένας “οδικός χάρτης” .

Τόνισε ότι η Αίγυπτος δεν πρέπει να οδηγηθεί στο χάος, υποσχέθηκε πως ο στρατός θα προστατεύσει “την επανάσταση των νέων” και προέτρεψε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτα τους και στις δουλειές τους για να επιστρέψει και η χώρα στην ηρεμία και στην ειρηνική μετάβαση και “να αγνοήσουν αυτούς που επιθυμούν να ταρακουνήσουν την Αίγυπτο και να προκαλέσουν χάος”.

“Είμαι έτοιμος να κάνω πάν το αναγκαίο για να διασφαλιστεί η ειρηνική μετάβαση εξουσίας σε αρμονία με το Σύνταγμα” τόνισε και επισήμανε ότι “το κράτος χρειάζεται τις προσπάθειές σας για να προχωρήσει, να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει”.

    Το πλήθος που δεν πείστηκε από τις ομιλίες του προέδρου και του αντιπροέδρου απάντησε με το γνωστό τρόπο: πετούσε παπούτσια σε ένδειξη μεγάλης δυσαρέσκειας και φώναζε συνθήματα κατά της παρούσας εξουσίας.

Και σήμερα η μέρα ίσως να είναι από τις χειρότερες που έζησε η Αίγυπτος τις τελευταίες μέρες. Οι διαδηλωτές ετοιμάζουν μια μεγάλη διαδήλωση από τις μεγαλύτερες όπως λένε. Όμως οι διαδηλωτές τώρα είναι πιο οργισμένοι από ποτέ καθώς θεωρούν πως το χθεσινό διάγγελμα Μουμπάρακ ήταν μια…κοροϊδία, όπως είπαν, προς τους ίδιους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε