Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Κρίσιμη συνάντηση ΥΠΕΞ Κίνας και Ιαπωνίας

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών φτάνει στη συνάντηση με τον κινέζο ομολογό του. ΦΩΤΟ REUTERS
Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κίνας-Ιαπωνίας, σε μία περίοδο έντασης στις διμερείς σχέσεις
 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας και της Ιαπωνίας συναντήθηκαν σήμερα στο Ανόι, στο περιθώριο της συνόδου της νοτιοανατολικής Ασίας, σε μία περίοδο έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
 
Η συνάντηση του επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, Γιανγκ Ζιέτσι και του Ιάπωνα ομολόγου του, Σεϊζι Μαεχάρα, θα μπορούσε να βοηθήσει στην προετοιμασία μίας συνάντησης των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Γουέν Ζιαμπάο και Ναότο Καν, στο πλαίσιο της συνόδου της Asean.
 
Η διπλωματική κρίση μεταξύ Πεκίνου και Τόκιο έχει κλιμακωθεί από τον Σεπτέμβριο, με αφορμή την ακινητοποίηση κινεζικού αλιευτικού στις ακτές διαφιλονικούμενων νησιών, στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, από ιαπωνική ακταιωρό.
 
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε προ ημερών ότι θα επισκεφθεί το Τόκιο με αποστολή τη δημιουργία των συνθηκών για μία συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών, για να συζητηθεί η διαφωνία που υπάρχει για τις νησίδες, που στην Κίνα αποκαλούνται Ντιαογιου και στην Ιαπωνία Σενκάκου και οι οποίες κατά την κινεζική άποψη είναι “μία παραδοσιακή ζώνη αλιείας για τους κινέζους ψαράδες”.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε