Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Κρίσιμη συνεδρίαση για το Ιράν στον ΟΗΕ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατατίθεται την Τετάρτη το προσχέδιο απόφασης για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Το σχέδιο, προϊόν αμερικανικών προτάσεων, υποβλήθηκε στο ΣΑ στις 18 Μαΐου και έκτοτε αποτέλεσε το αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ των 15 μελών.

Προβλέπει πως το Ιράν δε θα μπορεί να επενδύει σε ορισμένες ευαίσθητες δραστηριότητες, όπως ορυχεία ουρανίου και πως τα πλοία του θα μπορούν να υπόκεινται σε νηοψίες στα διεθνή ύδατα. Επίσης, απαγορεύει την πώληση στο Ιράν οκτώ νέων τύπων βαρέων όπλων, όπως άρματα μάχης.

Το σχέδιο συνοδεύεται και από τρία παραρτήματα που καταγράφουν τα φυσικά πρόσωπα, τις εταιρείες και τις τράπεζες του Ιράν που θα προστεθούν στις ήδη πληττόμενες από τις προηγούμενες κυρώσεις οντότητες–που περιλαμβάνουν πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδίων στο εξωτερικό.

Στα παραρτήματα, αντίγραφα των οποίων περιήλθαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, περιλαμβάνεται το όνομα μόνον ενός φυσικού προσώπου, του Τζαβάντ Ραχίκι, επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΑΕΟΙ) και οι ονομασίες 41 εταιρειών και τραπεζών.

Μεταξύ αυτών, οι 23 θεωρούνται πως συνδέονται με τις πυρηνικές και βαλλιστικές δραστηριότητες του Ιράν, οι 15 ελέγχονται, ή συνεργάζονται, με το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) και τρεις ελέγχονται από την ναυτιλιακή εταιρεία της Ιρανικής Δημοκρατίας (IRISL).

Το τελικό κείμενο αναφέρεται στην “σπουδαιότητα των πολιτικών και διπλωματικών προσπαθειών για να επιτευχθεί μία λύση μέσω της διπλωματίας, η οποία θα εγγυάται πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει αποκλειστικώς ειρηνικό χαρακτήρα” και “υπογραμμίζει προς αυτήν την κατεύθυνση τις προσπάθειες της Τουρκίας και της Βραζιλίας”.

Μολαταύτα, υπογραμμίζει επίσης τη σημασία να επιμείνει το ΣΑ ώστε “το Ιράν να απαντήσει στα βασικά ερωτήματα που αναδύονται από το πυρηνικό του πρόγραμμα”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε