Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ξέφυγε η εξέγερση κρατουμένων σε βρετανική φυλακή

Ξέφυγε η εξέγερση κρατουμένων σε βρετανική φυλακή

Εξεγερμένοι κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε κτίρια μιας βρετανικής φυλακής χαμηλής ασφαλείας.

Το συμβάν σύμφωνα με την ένωση των δεσμοφυλάκων υπογραμμίζει τους κινδύνους που συνεπάγονται τα κυβερνητικά σχέδια να περικοπούν οι δαπάνες του δικαστικού συστήματος.

Περίπου 40 κρατούμενοι συμμετείχαν στην εξέγερση στην ανδρική φυλακή Φορντ, κοντά στο Άρουντελ της νότιας Αγγλίας, που ξεκίνησε γύρω στα μεσάνυχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, δήλωσε η Υπηρεσία Φυλακών.

Οι κρατούμενοι έσπασαν τζάμια και έβαλαν φωτιές, αναγκάζοντας το προσωπικό να υποχωρήσει. Δώδεκα ώρες μετά την έναρξη των ταραχών, οι κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε ένα συγκρότημα καταλυμάτων και οι πυροσβέστες χρειάστηκαν την προστασία δεκάδων αξιωματικών των φυλακών με εξάρτιση διαδηλώσεων προκειμένου να εισέλθουν στη φυλακή και να σβήσουν την πυρκαγιά.Η τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με τους καμένους σκελετούς πολλών άλλων κτιρίων αναψυχής.

Περίπου 140 επιπλέον δεσμοφύλακες έφθασαν για να καταστείλουν τις ταραχές και, μέχρι το βράδυ, οι αρχές φαίνονταν να έχουν θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο.

Ο υπουργός των φυλακών Κρίσπιν Μπλαντ δήλωσε πως η εξέγερση ξεκίνησε όταν οι φρουροί προσπάθησαν να κάνουν αλκοτέστ σε κρατούμενους οι οποίοι φέρονταν να είχαν πιει αλκοόλ που εισήχθη λαθραία στη φυλακή.

Είπε πως η εξέγερση ήταν “αποτρόπαια” και άνευ προηγουμένου σε μια φυλακή χαμηλής ασφαλείας όπου οι κρατούμενοι θεωρείται πως θα έχουν καλή συμπεριφορά.

Περίπου 150 κρατούμενοι –τόσο εκείνοι που φέρονται να αναμείχθηκαν στις ταραχές όσο και εκείνοι που τα καταλύματά τους κάηκαν– μεταφέρονται σε φυλακές υψηλότερης ασφαλείας, είπε.

Οι κρατούμενοι που έλαβαν μέρος στην εξέγερση αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να υπηρετήσουν το υπόλοιπο της ποινής τους σε φυλακές υψηλότερης ασφαλείας ή να απορριφθεί το αίτημά τους για πρόωρη αποφυλάκιση, είπε στο BBC.

Γενικά, οι κρατούμενοι στη Φορντ, ένα επεκτεινόμενο αγροτικό σύμπλεγμα παραπηγμάτων που στεγάζει πολλές εκατοντάδες κρατούμενους, δεν περιορίζονται σε ατομικά κελιά και μπορούν να δουλεύουν έξω.

Ο Μαρκ Φρίμαν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ένωσης Δεσμοφυλάκων, επιχείρησε να συνδέσει το συμβάν με τις περικοπές δημοσίων δαπανών τις οποίες έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση προκειμένου να μειώσει ένα έλλειμμα στον προϋπολογισμό που φθάνει το 10% του εθνικού προϊόντος.

“Καταλαβαίνουμε πως η διεύθυνση προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των δεσμοφυλάκων που εργάζονται εκεί (στη Φορντ) και νομίζω πως αυτό θα έπρεπε σαφώς να τους υπενθυμίσει πόσο επικίνδυνοι μπορούν να είναι ακόμα και οι κρατούμενοι σε κατάσταση ανοικτής φυλακής”, δήλωσε στο Sky News.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε