Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ξεκινάει έρευνα για τον Λάντεν το Πακιστάν

ΦΩΤΟ REUTERS

Πως μπορούσε να ζει ο Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ χωρίς κανείς να το ξέρει; Οι ΗΠΑ αναρωτήθηκαν και το Πακιστάν ξεκινάει έρευνα για να δώσει απαντήσεις.

Από το βήμα του Κοινοβουλίου, ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Γιούσουφ Ράζα Γκιλάνι, «απάντησε» στις επικρίσεις της Ουάσιγκτον για το πως οι πακιστανικές αρχές δεν πήραν… χαμπάρι τον ηγέτη της αλ Κάιντα και ξεκαθάρισε πως η επιχείρηση των ΗΠΑ στο έδαφος της χώρας του είναι παράλογη.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν απέρριψε τις κατηγορίες περί ανικανότητας ή συνέργειας, προσθέτοντας ότι είναι δόλιο για οποιονδήποτε να κατηγορεί το Πακιστάν ή τις μυστικές του υπηρεσίες ότι «συνεργάζονταν» με το δίκτυο της αλ Κάιντα.

Έστειλε επίσης και ένα μήνυμα στις ΗΠΑ: υπογράμμισε ότι μονομερείς πράξεις, όπως η επιχείρηση των Αμερικανών κομάντο στο κρησφύγετο του μπιν Λάντεν, έχουν σοβαρές επιπτώσεις. Έσπευσε όμως να επισημάνει ότι το Πακιστάν θεωρεί πολύ σημαντικές τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το πώς ο μπιν Λάντεν μπόρεσε να ζει στο Αμποταμπάντ, χωρίς να γίνει αντιληπτός. «Είμαστε αποφασισμένοι να μάθουμε με οποιονδήποτε τρόπο πώς, πότε και γιατί ο Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν παρών στο Αμπονταμπάντ. Έχει διαταχθεί έρευνα», επεσήμανε ο Γκιλάνι.

«Η αλ Κάιντα δεν γεννήθηκε στο Πακιστάν», είπε και στη συνέχεια έδειξε προς… ΗΠΑ! «Ποιος είναι υπεύθυνος για τη γέννηση της αλ Κάιντα τη δεκαετία του 1990; Ποιος είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία του μύθου του μπιν Λάντεν;», διερωτήθηκε.

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε στη διεθνή κοινότητα τη δεκαετία του 1990 οπότε Άραβες εθελοντές συμμετείχαν στη τζιχάντ (τον πόλεμο των αφγανών μουτζαχεντίν εναντίον της σοβιετικής κατοχής) και δημιούργησαν την αλ Κάιντα», πρόσθεσε ο Γκιλάνι.

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος αρνείται να «ζητήσει συγγνώμη» για την επιδρομή. Επαναλαμβάνοντας πως οι ΗΠΑ θεωρούν τις σχέσεις τους με το Πακιστάν ως «περίπλοκες» μεν, «σημαντικές» δε, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι τόνισε: «δεν πρόκειται να ζητήσουμε συγγνώμη για τα μέτρα που έλαβε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, για την αποστολή ομάδας καταδρομέων στο καταφύγιο του Μπιν Λάντεν».

Δεν έκρυψε, πάντως, την επιθυμία των ΗΠΑ να διατηρήσουν μία σχέση συνεργασίας με το Πακιστάν, παρά τις εντάσεις μεταξύ τους.

«Πιστεύουμε πως είναι άκρως σημαντικό να διατηρήσουμε μία σχέση συνεργασίας με το Πακιστάν, ιδιαίτερα διότι είναι προς το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας να γίνει αυτό», τόνισε ο Κάρνι στους δημοσιογράφους.

Τα παιδιά του μπιν Λάντεν

Τα 16 παιδιά που ζούσαν μαζί με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στο κρησφύγετο του Πακιστάν ήταν υπερπροστατευμένα από τον ηγέτη της Αλ Κάιντα. Τα ανάγκαζε να διαβάζουν στο σπίτι και σπανίως τα άφηνε να κυκλοφορήσουν για λίγο έξω από το μεγάλο σπίτι που είχε μετατρέψει σε φρούριο σε προάστιο κοντά στην πρωτεύουσα του Πακιστάν.

Όπως αποκαλύπτεται, οι πακιστανικές δυνάμεις που μετά τη δολοφονία ερεύνησαν το οίκημα, διαπίστωσαν ότι υπήρχε και μια αίθουσα που ήταν πλήρως εξοπλισμένη με όλα όσα χρειάζεται ένα σχολείο.

«Τα παιδιά δεν επιτρεπόταν να πάνε στα σχολεία της πόλης για να μην αφήσουν κανένα ίχνος ή να μην πουν τίποτε που θα πρόδιδε το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν. Ήταν πολύ προστατευτικός, πολύ προσεκτικός με τα παιδιά. Δεν έβγαιναν ποτέ έξω να παίξουν με τα γειτονόπουλα και όταν σπανίως κυκλοφορούσαν στην αγορά, συνοδεύονταν πάντα από δύο μεγάλους», δήλωσε ανώνυμη πηγή.

Στο χώρο όπου ο αρχηγός της Αλ Κάιντα κρύβονταν τα τελευταία χρόνια, οι πακιστανικές ειδικές αρχές συνέλαβαν τρείς από τις συζύγους του, μία από την Υεμένη και δύο από τη Σαουδική Αραβία. Οι δύο τελευταίες ήταν πολύ καλλιεργημένες με πανεπιστημιακά πτυχία και μεταπτυχιακές σπουδές και ήταν αυτές που δίδασκαν και τα 16 παιδιά του τεράστιου σπιτιού. Εικάζεται ότι δεν ήταν όλα παιδιά του Μπιν Λάντεν.

Όταν ολοκληρωθεί η ανάκριση τότε και οι γυναίκες και τα παιδιά θα σταλούν στις χώρες καταγωγής τους, σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Δεν έχασα τον ύπνο μου επειδή σκοτώσαμε τον Μπιν Λάντεν”

«Αίμα για το αίμα» του Λάντεν υπόσχεται η ιρακινή αλ Κάιντα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε