Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Ξεκίνησε η μεγάλη ανταλλαγή: Ελεύθερος ήδη ο Γκιλάντ Σαλίτ και Παλαιστίνιοι κρατούμενοι – ΦΩΤΟ και VIDEO

Από τα ξημερώματα Τρίτης 18 Οκτωβρίου γράφεται μια ιστορική σελίδα στην ιστορία της ισραηλο-παλαιστινιακής διένεξης. Οι δυο πλευρές ανταλλάσσουν κρατούμενους! Στα χέρια των Αιγύπτιων ο Γκιλάντ Σαλίτ, σύμφωνα με το CNN.

Η ιστορική ανταλλαγή ξεκίνησε περίπου στις 05:00 τα ξημερώματα. Πούλμαν, συνοδεία ισχυρών δυνάμεων της ισραηλινής αστυνομίας, μετέφεραν τους Παλαιστίνιους κρατούμενους από τις φυλακές Κετζιότ, στο νότιο Ισραήλ. Λίγες ώρες μετά, Παλαιστίνιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο CNN, ότι η Χαμάς παρέδωσε στις αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας τον Ισραηλινό στρατιώτη.


Η πρώτη φάση της ανταλλαγής αφορά 447 Παλαιστίνιους κρατούμενους. Οι περίπου 100 θα σταλούν στη Δυτική Όχθη, 40 στην Ιορδανία, την Τουρκία, το Κατάρ και τη Συρία και οι υπόλοιποι στη Γάζα, όπου η Χαμάς θα τους υποδεχτεί με τιμές ηρώων.

Μέσα στους επόμενους δυο μήνες θα αποφυλακιστούν και άλλοι 550 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Σε αντάλλαγμα, η Χαμάς θα αφήσει ελεύθερο τον Ισραηλινό (γαλλικής καταγωγής) στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος κρατείται όμηρος εδώ και πέντε χρόνια. Ο Σαλίτ θα μεταφερθεί στην Αίγυπτο και από εκεί στο Ισραήλ.

Η ανταλλαγή ξεκίνησε αφού ξεπεράστηκε και το τελευταίο εμπόδιο. Οικογένειες Ισραηλινών που σκοτώθηκαν σε παλαιστινιακές επιθέσεις προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ κατά της απόφασης της κυβέρνησης θα συμφωνήσει με τη Χαμάς για την ανταλλαγή.

Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τις εφέσεις και η διαδικασία ξεκίνησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίστα με ονόματα των κρατουμένων που θα αποφυλακιστούν έδωσε το Ισραήλ

Από Δευτέρα η ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Ιστορική συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς – Απελευθερώνεται Ισραηλινός όμηρος και χιλιάδες Παλαιστίνιοι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε