Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Ξεκινούν ξανά συνομιλίες για το Μεσανατολικό

Ξεκινούν ξανά συνομιλίες για το Μεσανατολικό

Παλαιστίνιος ανώτατος αξιωματούχος κήρυξε την έναρξη των έμμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων με αμερικανική διαμεσολάβηση. 

“Μπορώ επίσημα να ανακοινώσω ότι σήμερα Κυριακή ξεκίνησαν οι συνομιλίες εγγύτητας”, είπε ο επικεφαλής των παλαιστίνιων διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερεκάτ. Είχε προηγηθεί συνάντησή του με τον αμερικανό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, και τον παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς. Ο Μίτσελ θα είναι ο διαμεσολαβητής από πλευράς των ΗΠΑ. 

“Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες πρέπει να οδηγήσουν σύντομα σε απευθείας συνομιλίες.Ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει εξ αποστάσεως η με τηλεχειρισμό”,ανέφερε νωρίτερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου προς το υπουργικό συμβούλιο.

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ενέκρινε χθες έμμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ,ξεκαθαρίζοντας τον δρόμο για τις πρώτες διαπραγματεύσεις ύστερα από 18 μήνες και δίνοντας ώθηση στην αμερικανική ειρηνευτική διπλωματία.

Ο Τζορτζ Μίτσελ,απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή,πρότεινε τις έμμεσες συνομιλίες ως ένα τρόπο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο από την δημιουργία εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη όπου οι Παλαιστίνιοι αποσκοπούν να δημιουργήσουν ένα κράτος δίπλα στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου είπε ότι οι έμμεσες συνομιλίες θα αρχίσουν “χωρίς όρους”μία έμμεση αναφορά στην υπόσχεσή του να μη σταματήσει η άνέγερση κατοικιών για εβραίους μέσα και κοντά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ομως κανένα νέο ισραηλινό οικιστικό πρόγραμμα δεν έχει εγκριθεί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από τον Μάρτιο και αυτό δημιουργεί εικασίες ότι ο Νετανιάχου επέβαλε ένα ντε φάκτο μορατόριουμ.   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε